Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nespravodlivo odsúdený Američan po 30 rokov opustil celu smrti

Na snímke odsúdený a prepustený 58-ročný Ray Hinton 3. apríla 2015 Foto: TASR/AP

Odsúdili ho na smrť v roku 1985 za vraždu dvoch manažérov reštaurácie s rýchlym občerstvením.

Washington 4. apríla (TASR) - Muž, ktorý strávil v americkom väzení 30 rokov čakaním na výkon trestu smrti, dokázal po dlhoročných súdnych peripetiách svoju nevinu. Z väzenia v Birminghame v štáte Alabama ho dnes prepustili na slobodu.

Dnes 58-ročného Anthonyho Raya Hintona odsúdili v roku 1985 na smrť za vraždu dvoch manažérov reštaurácie s rýchlym občerstvením. Podľa vyjadrenia prokuratúry však moderné forenzné metódy nedokázali, že by náboje, ktoré ich zabili, pochádzali z revolveru Hintonovej matky. Náboje boli jediným dôkazom, ktorý Hintona s vraždami spájal.

Najvyšší súd USA vlani rozhodol, že Hinton mal nedostatočnú obhajobu a vrátil prípad nazad s tým, že súd treba zopakovať. Prokuratúra sa následne na základe testov nábojov rozhodla od obžaloby odstúpiť.

Právny zástupca prepusteného Raya Hintona Bryan Stevenson počas rozhovoru s médiami 3. apríla 2015
Foto: TASR/AP

Pred väzením v štáte Alabama sa Hinton zvítal s rodinou. Vyhlásil, že jediné, čo mali orgány činné v trestnom konaní v jeho prípade urobiť, bol test zbrane. Keby to boli urobili, nemusel som v cele smrti stráviť 30 rokov, uviedol Hinton. "Lenže si mysleli, že sú viac ako zákon a nemusia sa nikomu zodpovedať," vyhlásil Hinton kriticky na adresu vtedajších vyšetrovateľov. Dodal, že "každý, kto sa podieľal na tom, že som strávil 30 rokov čakaním na smrť, sa bude zodpovedať Bohu". Dodal, že sa aj naďalej bude modliť za rodiny obetí - tak ako to robil uplynulých 30 rokov, lebo justícia sa voči nim i nemu zachovala nespravodlivo.

Za otvorenie Hintonovho prípadu roky bojovala nezisková organizácia Equal Justice Initiative. Tá poskytuje právnickú pomoc obvineným a odsúdeným, ktorí sú presvedčení o svojej nevine či o nespravodlivosti svojho procesu, ale majú nedostatok financií na to, aby to dokázali.

Hintonov obhajca Bryan Stevenson poukázal na to, že významnú rolu v jeho prípade hrala farba pleti a predpojatosť úradov. Nový súdny proces sa totiž konala až vlani - napriek tomu, že odborníci na balistiku už pred 12 rokmi potvrdili, že vrah z revolveru Hintonovej matky nestrieľal. Uviedli tiež, že spomínané dve vraždy spolu nesúvisia.

Hintonova kauza je podľa Stevensona učebnicovým príkladom nespravodlivosti a upozorňuje na nutnosť reformy súdnictva v USA.