Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Odsúdili aj aktivistku Kavaľkovovú, do ulíc Minska vyšli učitelia

Na snímke ľudia s bieloruskými vlajkami protestujú proti brutálnemu zásahu polície proti demonštrantom po prezidentských voľbách v centre Minska, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V Minsku protestovali pred ministerstvom školstva tisíce učiteľov a pedagogických pracovníkov, ktorým prezident Alexandr Lukašenko pohrozil výpoveďou v prípade, ak nebudú podporovať jeho vládu.

Minsk 25. augusta (TASR) - Po poprednom bieloruskom opozičnom aktivistovi Siarhejovi Dylevskom, ktorého v utorok odsúdili na 10 dní väzenia, uložil súd rovnaký trest aj ďalšej aktivistke Voľhe Kavaľkovovej. Tú polícia v pondelok zatkla spoločne s Dylevským, informovala agentúra Reuters.

V utorok medzitým v Minsku protestovali pred ministerstvom školstva tisíce učiteľov a pedagogických pracovníkov, ktorým prezident Alexandr Lukašenko pohrozil výpoveďou v prípade, ak nebudú podporovať jeho vládu.

Dylevského uznali za vinného z neuposlúchnutia nariadenia orgánov. Podrobnosti o trestných činoch, ktoré údajne obaja spáchali, však neboli bezprostredne po vynesení verdiktov známe.

Kavaľkovová je rovnako ako Dylevski členkou opozičnej Koordinačnej rady. Tá sa usiluje o pokojné odovzdanie moci v Bielorusku a podporuje líderku opozície Cichanovskú.

Dylevski zohral hlavnú úlohu pri organizovaní štrajku v minskej továrni na výrobu traktorov, ktorý bol súčasťou protestných akcií robotníkov. Kavaľkovová je popredná spolupracovníčka hlavnej opozičnej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej, ktorá sa po voľbách na oficiálny nátlak presťahovala do Litvy.

Zadržanie oboch opozičných aktivistov nasledovalo po nedeľnej demonštrácii v metropole Minsk, na ktorej sa podľa odhadov zišlo až 200.000 ľudí. Tí znova naliehali na úradujúceho prezidenta Lukašenka, aby odstúpil.

Masové protesty proti výsledku prezidentských volieb z 9. augusta vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.