Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odsúdili organizátorov spomienky na obete z Námestia nebeského pokoja

Hongkonský súd odsúdil v sobotu 11. marca 2023 troch organizátorov spomienky na obete z pekinského Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men). Foto: TASR/AP

Hongkonské úrady v roku 2020 zakázali sviečkovú vigíliu za obete krvavého zásahu proti demonštrantom zo 4. júna 1989.

Hongkong 11. marca (TASR) - Hongkonský súd odsúdil v sobotu troch organizátorov spomienky na obete z pekinského Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men). Vo väzení strávia štyri a pol mesiaca väzenia. TASR informuje podľa AFP a AP.

Chow Hang-tung vo vzdorovitom prejave v súdnej sieni vyhlásila, že napriek rozsudku bude "bojovať proti klamstvu pravdou". Spolu s ňou boli odsúdení aj Tang Ngok-kwan a Tsui Hon-kwong.

Polícia od nich požadovala odovzdanie dokumentov s odôvodnením, že skupina je podozrivým "zahraničným agentom". Išlo o zápisnice zo stretnutí a finančné záznamy Hongkonskej aliancie na podporu vlasteneckých demokratických hnutí Číny.

Hongkonské úrady v roku 2020 zakázali sviečkovú vigíliu za obete krvavého zásahu proti demonštrantom zo 4. júna 1989. Niekoľko týždňov predtým začal platiť zákon o národnej bezpečnosti s cieľom umlčať politický nesúhlas.

Podľa hlavného sudcu Petra Lawa má národná bezpečnosť zásadný význam a rozsudok preto musí byť "represívny a dostatočne odstrašujúci".

"Odsúďte nás za našu neposlušnosť, ak musíte. Ale keď je výkon moci založený na lži, byť nepodriadený je jediný spôsob, ako byť človekom," povedala Chow Hang-tung.

"V skutočnosti nie sme žiadny zahraničný agent a počas tohto ročného utrpenia sa neobjavilo nič, čo by dokazovalo opak," dodala. Prokuratúra počas procesu neuviedla, pre ktorú zahraničnú entitu Aliancia údajne pracovala.

Tang a Tsui boli v sobotu prepustení na kauciu až do nástupu na výkon trestu. Chow zostáva vo väzbe, pretože ju čaká súdny proces v inom prípade národnej bezpečnosti. Dvaja ďalší členovia Aliancie boli dávnejšie odsúdení na tri mesiace väzenia.

Hongkong býval jediným miestom na čínskej pôde, kde sa tolerovali spomienkové akcie na zásah na Námestí nebeského pokoja. V pevninskej Číne je táto téma silne cenzurovaná a neobjavuje sa ani na webových prehliadačoch.