Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Odvolávanie dočasnej vlády vo Venezuele preložili na január

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó. Foto: TASR/AP

Venezuelské Národné zhromaždenie uviedlo, že pravidelné zasadnutie sa odkladá na 3. januára s cieľom získať väčšiu podporu.

Caracas 29. decembra (TASR) - Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó v stredu oznámil, že opozícia posunula na 3. januára rozhodnutie o možnom odvolaní jeho dočasnej vlády, ktoré bolo pôvodne naplánované na štvrtok (29. decembra). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Venezuelské Národné zhromaždenie uviedlo, že pravidelné zasadnutie sa odkladá na 3. januára s cieľom získať väčšiu podporu.

"Ako predseda (Národného zhromaždenia) akceptujem posunutie zasadnutia v úsilí o ochranu ústavy a o získanie potrebnej jednoty na dohodu," napísal Guaidó na Twitteri.

Niektoré opozičné frakcie s posunutím zasadnutia nesúhlasili a žiadali jeho uskutočnenie podľa plánu. Guaidó však uviedol, že ide o reakciu na verejné žiadosti poslancov, ktorí obhajujú zákonnosť parlamentu zvoleného v roku 2015 a odmietajú uznať platnosť parlamentných volieb z decembra 2020.

Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely po tom, ako sa po sporných prezidentských voľbách udržal pri moci úradujúci prezident Nicolás Maduro. Guaidóovi sa však nepodarilo dosiahnuť zvrhnutie Madura a jeho podpora zo strany verejnosti i v zahraničí začala klesať, píše AFP.

Na odvolanie "dočasnej vlády" sú potrebné dve hlasovania, dodáva AFP. Venezuelská opozícia 22. decembra v prvom z nich veľkou väčšinou hlasov návrh na odvolanie schválila. Predkladatelia svoj návrh zdôvodnili tým, že dočasná vláda štyri roky po svojom ustanovení nedosiahla svoje politické ciele a jej vplyv v spoločnosti sa oslabil.

Guaidóova strana uviedla, že koniec jeho "dočasnej vlády" by Madurovi umožnil opätovne získať kontrolu nad zdrojmi Venezuely, ktoré boli v zahraničí zablokované sankciami.