Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Baku: Počas ofenzíva v Karabachu zahynulo 192 azerbajdžanských vojakov

Na archívnej snímke z videa zničená obytná budova po ostreľovaní v Stepanakerte v separatistickom regióne Náhorného Karabachu. Foto: TASR/AP

Blesková ofenzíva proti arménskym separatistom, označená Azerbajdžanom za "protiteroristickú operáciu", mala podľa Baku za cieľ "nastolenie ústavného poriadku" v Náhornom Karabachu.

Baku 27. septembra (TASR) - Azerbajdžan v stredu oznámil, že počas jeho minulotýždňovej pozemnej ofenzívy v Arménmi obývanom regióne Náhorný Karabach zahynulo 192 azerbajdžanských vojakov a stovky ďalších utrpeli zranenia, oznámilo ministerstvo zdravotníctva v Baku. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Blesková ofenzíva proti arménskym separatistom, označená Azerbajdžanom za "protiteroristickú operáciu", mala podľa Baku za cieľ "nastolenie ústavného poriadku" v Náhornom Karabachu. Azerbajdžan tak de facto získal kontrolu nad týmto sporným územím.

Podľa údajov rezortu zdravotníctva v Baku utrpelo počas týchto bojov zranenia viac než 500 azerbajdžanských vojakov.

Zdroje arménskych separatistov hovoria o 200 obetiach na životoch a najmenej 400 zranených.

Pozemná ofenzíva, po ktorej Azerbajdžan región obsadil, trvala jeden deň; separatisti následne zložili zbrane a súhlasili s prímerím. Štatút Karabachu však zostáva naďalej nejasný napriek tomu, že Azerbajdžan i arménski separatisti absolvovali dve kolá rokovaní, píše AP.

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu; väčšinu obyvateľstva však tvorili miestni etnickí Arméni, ktorí ju aj doposiaľ fakticky kontrolovali.

V dôsledku azerbajdžanskej ofenzívy ušla z Karabachu už takmer štvrtina tamojšej populácie, informovala v stredu arménska vláda v Jerevane. Karabašskí utečenci masovo odchádzajú do susedného Arménska. Podľa Jerevanu už z Karabachu odišlo približne 28.000 ľudí - teda zhruba 23 percent celkovej populácie.