Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

OH2020: V Tokiu rastie po zrušení núdzového stavu počet nakazených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia majú obavy, že k opätovnému rozšíreniu ochorenia COVID-19 môžu prispieť aj štafeta s olympijským ohňom, ktorá odštartovala vo štvrtok v provincii Fukušima, a aj samotné podujatie.

Tokio 27. marca (TASR) – V Tokiu vzrástol len týždeň po zrušení núdzového stavu počet nakazených koronavírusom. V dejisku 32. olympijských hier (23. júla až 8. augusta) v sobotu zaznamenali 430 nových prípadov, najviac od 18. februára. Čísla rastú aj v ďalších častiach krajiny.

Zhoršenú situáciu má na svedomí začiatok kvitnutia čerešní, čo je v Japonsku veľká spoločenská udalosť. Obyvatelia majú obavy, že k opätovnému rozšíreniu ochorenia COVID-19 môžu prispieť aj štafeta s olympijským ohňom, ktorá odštartovala vo štvrtok v provincii Fukušima, a aj samotné podujatie. Až 80 percent Japoncov navrhuje jeho odloženie či dokonca úplne zrušenie. Usporiadatelia však k takémuto kroku pristúpiť neplánujú. Pred týždňom oznámili, že na podujatie nebudú mať prístup zahraniční fanúšikovia a ani väčšina dobrovoľníkov.

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré majú zabezpečiť bezpečnosť všetkých účastníkov, patrí aj obmedzenie počtu akreditácií a dĺžky pobytu športovcov v dejisku OH. Informovala o tom agentúra DPA.