Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Throssellová: Od začiatku ruskej invázie zahynulo 406 civilistov

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ukrajinský policajt beží s dieťaťom počas evakuácie mesta Irpiň nachádzajúceho sa neďaleko Kyjeva počas dvanásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

O život prišiel údajne aj jeden novinár.

Ženeva 8. marca (TASR) - Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila 24. februára, bolo zabitých 406 civilistov a 801 utrpelo zranenia. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktoré priblížila jeho hovorkyňa Liz Throssellová. Dodala však, že skutočné počty obetí "sú pravdepodobne omnoho vyššie". Informáciu priniesla v utorok stanica BBC.

Väčšina zranení súvisela s "leteckými útokmi a výbušnými zbraňami", približuje úrad OSN s tým, že v ukrajinských mestách boli zničené "stovky obytných budov". O život prišiel údajne aj jeden novinár.

OSN vyjadrila znepokojnenie nad "svojvoľným zadržiavaním" proukrajinských podporovateľov v oblastiach pod ruskou vojenskou kontrolou, ako aj z násilia voči osobám považovaným za stúpencov Ruska na územiach ovládaných ukrajinskou vládou.

V Rusku bolo zadržaných už približne 12.700 ľudí, ktorí sa zúčastnili na pokojných protivojnových demonštráciách, uvádza OSN. Organizácia tiež kritizovala Moskvu za nedávno prijaté "represívne zákony", ktoré uvaľujú tresty odňatia slobody do 15 rokov za šírenie údajných "falošných" informácií o invázii alebo diskreditácii ruských ozbrojených síl.