Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Okolo 250.000 ľudí sa zhromaždilo na protivládnom proteste v Prahe

Na snímke ľudia sa účastnia demonštrácie na pražskej Letenskej pláni 23. júna 2019. Demonštranti žiadajú demisiu českého premiéra Andreja Babiša (ANO) pre podozrenia z konfliktu záujmov a zneužívania dotácií. Foto: FOTO TASR/AP

Protestujúci žiadajú, aby český premiér Andrej Babiš odstúpil v súvislosti s obvineniami z podvodu a zneužitia dotácií na svoje bývalé podniky.

Praha 23. júna (TASR) - Pravdepodobne najväčšia demonštrácia od roku 1989 sa začala v nedeľu v Prahe a vyvrcholí ňou séria protestov za nezávislosť justície a lepšiu vládu, informoval webový portál iDNES.cz

Demonštrácia na pražskej Letnej sa začala o 16.30 h SELČ a podľa organizátorov prišlo okolo 250.000 ľudí. Protestujúci žiadajú, aby český premiér Andrej Babiš odstúpil v súvislosti s obvineniami z podvodu a zneužitia dotácií na svoje bývalé podniky

"Požadujeme demisiu Andreja Babiša," povedal na úvod jeden z organizátorov protestov Mikuláš Minář.

Benjamin Roll, podpredseda spolku Milión chvíľok pre demokraciu, ktorý protesty organizuje, počas svojho príhovoru zhromaždených varoval pred oligarchami a krádežou demokracie.

Premiér Babiš už v nedeľu popoludní povedal, že nerozumie, proti čomu demonštranti bojujú.

V Česku sa už niekoľko týždňov konajú demonštrácie za nezávislosť justície a za odchod premiéra Babiša a ním dosadenej ministerky spravodlivosti Marie Benešovej (za ANO).

Podnetom pre demonštrácie bola demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a výber jeho nástupkyne Benešovej.

Kněžínek oznámil svoj úmysel odstúpiť deň po tom, čo štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) informovalo o návrhu na podanie žaloby v kauze rekreačnej farmy Čapí hnízdo, v ktorej ide o údajné zneužitie európskych dotácií. Medzi obvinenými je aj Babiš. Ten označuje celý prípad za politickú kauzu.