Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Okupovanú časť Chersonskej oblasti navštívil predstaviteľ Ruska

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka. Foto: TASR/AP

Na videozáznamoch, ktoré Alexejenko zverejnil na svojom účte v aplikácii Telegram, je vidieť Kirijenka, ako si pozerá zatopené zóny a rozpráva sa s obyvateľom postihnutej oblasti.

Moskva 8. júna (TASR) - Námestník riaditeľa kancelárie ruského prezidenta Sergej Kirijenko navštívil okupovanú časť juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Oznámil to vo štvrtok Ruskom dosadený šéf miestnej samosprávy Andrej Alexejenko, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry DPA.

Na videozáznamoch, ktoré Alexejenko zverejnil na svojom účte v aplikácii Telegram, je vidieť Kirijenka, ako si pozerá zatopené zóny a rozpráva sa s obyvateľom postihnutej oblasti. Rozsiahle územie pozdĺž Dnepra zaplavila povodňová vlna po zničení Kachovskej priehrady. Jej hrádzu v utorok zničil výbuch, a Moskva i Kyjev sa navzájom obviňujú z jej zničenia.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin uviedol, že voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zaplavila viac ako 600 štvorcových kilometrov územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky.

Chersonskú oblasť vo štvrtok navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kremeľ oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin návštevu zaplavenej oblasti neplánuje.