Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Ombudsmanka: Protipechotná mína usmrtila civilistov severne od Kyjeva

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 mŕtve telo človeka zabitého ruským ostreľovaním leží zakryté na ulici v meste Irpin na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Denisovová povedala, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ide zrejme o prvý prípad, keď civilistov usmrtila mína.

Kyjev 8. marca (TASR) - Tri dospelé osoby prišli o život a tri deti utrpeli zranenia po tom, ako pod ich autom na Ukrajine vybuchla protipechotná mína. K incidentu došlo v utorok v Černihivskej oblasti ležiacej severne od hlavného mesta Kyjev.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ukrajinskej ombudsmanky Ľudmyly Denisovovej.

Dospelé osoby skonali priamo na mieste. Deti utrpeli zranenia rôznej závažnosti a previezli ich do neďalekých nemocníc.

Denisovová agentúre AFP povedala, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ide zrejme o prvý prípad, keď civilistov usmrtila mína. Ochrankyňa ľudských práv prostredníctvom aplikácie Telegram tiež uviedla, že cesta pri dedine Kolyčivka, po ktorej títo civilisti išli, je pokrytá slamou a smeťami, ktoré majú maskovať míny rozmiestnené ruskými vojakmi. Bližšie podrobnosti ombudsmanka neposkytla.

AFP pripomína, že protipechotné míny sú dostatočne citlivé, aby vybuchli aj pod nohou chodca. Denisovová v tejto súvislosti zdôraznila, že používanie takýchto mín voči civilistom zakazuje medzinárodné právo.

Dohovor o zákaze použitia, skladovania, výroby a prevozu protipechotných mín a o ich zničení podpísali na signatárskej konferencii začiatkom decembra 1997 v kanadskej Ottawe predstavitelia 121 štátov vrátane Ukrajiny. Nepodpísali ho však Rusko, ani Spojené štáty, pripomína AFP.

Ukrajinu zaraďujú medzinárodné organizácie medzi krajiny s najväčším počtom mín a ďalších výbušných zariadení. Dôvodom vysokého počtu týchto zbraní je konflikt s proruskými separatistami, ktorý na východe Ukrajiny prebieha od roku 2014, uvádza AFP.

Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín (ICBL) koncom februára "rázne odsúdila" nasadenie ako nášľapných mín, tak aj kazetovej munície v ruskej invázii na Ukrajine a vyzvala na to, aby sa s ich používaním "okamžite prestalo".