Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Open Arms po smrti siedmich pracovníkov WKC pozastavuje prácu v Gaze

Loď patriaca skupine pomoci Open Arms a je jednou z troch lodí naložených konzervami určenými do Gazy sa vrátila do cyperského prístavu Larnaca na Cypre v stredu 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

WCK založil španielsko-americký šéfkuchár José Andrés a po útokoch organizácia pozastavila prácu v Pásme Gazy.

Barcelona 5. apríla (TASR) - Španielska mimovládna organizácia Open Arms pozastavila operácie v Pásme Gazy po smrti siedmich humanitárnych pracovníkov pri pondelkovom izraelskom vzdušnom útoku. TASR informuje podľa štvrtkovej správy tlačovej agentúry AFP.

Open Arms spoločne s organizáciou World Central Kitchen (WCK) vypravila z Cypru do Pásma Gazy prvú loď cez špeciálny námorný koridor. V stredu sa loď vrátila do cyperského prístavu Larnaka. Organizácia smrť humanitárnych pracovníkov WCK odsúdila a označila to za "nepochopiteľný násilný čin".

Open Arms v prvej zásielke v marci doručila do Pásma Gazy 200 ton potravín. Pracovníci WCK presúvali druhú zásielku potravín a zásob poslaných z Cypru, keď na ich kolónu vozidiel v pondelok zaútočila izraelská armáda.

"Žiadame odpovede a vyvodenie zodpovednosti za tento neprijateľný útok," uviedol vo vyhlásení riaditeľ Open Arms, Oscar Camps.

WCK založil španielsko-americký šéfkuchár José Andrés a po útokoch organizácia pozastavila prácu v Pásme Gazy. Na Izrael je vyvíjaný tlak za to, ako pristupuje k civilnému obyvateľstvu v palestínskom pásme.

Izrael vyjadril ľútosť nad útokom a sľúbil transparentné vyšetrovanie. Veľké medzinárodné humanitárne organizácie však uvádzajú, že je takmer nemožné pracovať v Pásme Gazy, kde Izrael spustil odvetnú vojenskú operáciu proti hnutiu Hamas za útok zo zo 7. októbra.