Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Opičie kiahne hlásia aj v Taliansku, Španielsku, Portugalsku a Švédsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Španielsku zaznamenali sedem potvrdených a 22 možných prípadov kiahní.

Rím 20. mája (TASR) - Taliansko vo štvrtok zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní. Pacientom je muž, ktorý pricestoval z Kanárskych ostrovov a od svojho návratu bol v izolácii, pričom aktuálne sa nachádza v rímskej nemocnici Spalazanni. Nové prípady tohto ochorenia zistili aj v Španielsku, Portugalsku a Švédsku. TASR správu prevzala od agentúr Reuters, ANSA a AFP.

V Portugalsku potvrdili deväť nových prípadov opičích kiahní. Podľa portugalského úradu verejného zdravotníctva sa odborníci snažia "identifikovať reťazce prenosu a potenciálne nové prípady". Úrad zároveň vyzval všetkých s podozrivými príznakmi, ktoré zahŕňajú kožné vyrážky alebo vriedky, aby sa vyhýbali fyzickému kontaktu s inými osobami.

V Španielsku zaznamenali sedem potvrdených a 22 možných prípadov kiahní, pričom podľa šéfa tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Antonia Zapatera je možné, že ich počet v blízkej budúcnosti narastie.

Prvý prípad opičích kiahní má aj Švédsko, pričom pôvod nákazy u tejto osoby je nateraz neznámy. Nakazených v uplynulých dňoch hlásili aj Británia a Spojené štáty.

Opičie kiahne sú zriedkavá vírusová infekčná choroba podobná ľudským kiahňam, hoci má miernejší priebeh. Vyskytujú sa v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Prvýkrát ich zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde sú už považované za endemické.

Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy a kožné vyrážky.