Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Opozičného lídra Navaľného dočasne prepustili z väzenia

Alexej Navaľny Foto: TASR/AP

Prokuratúra neočakávane požiadala, aby Navaľnyj, jeden z najväčších kritikov prezidenta Vladimira Putina, mohol na rozhodnutie o odvolaní čakať doma v Moskve.

Kirov 19. júla (TASR) - Ruský súd dočasne prepustil dnes opozičného lídra Alexeja Navaľného z väzenia, uvalil však na neho obmedzenia pohybu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Navaľnyj čaká na výsledok svojho odvolania voči štvrtkovému rozsudku súdu v Kirove, ktorý ho uznal vinným zo sprenevery a potrestal ho piatimi rokmi väzenia.

Prokuratúra neočakávane požiadala, aby Navaľnyj, jeden z najväčších kritikov prezidenta Vladimira Putina, mohol na rozhodnutie o odvolaní čakať doma v Moskve. Tento krok môže byť zameraný na upokojenie opozičných aktivistov, ktorých tisíce protestovali proti verdiktu vo viacerých ruských mestách. Počas demonštrácií zadržali desiatky ľudí.

Navaľnyj sa podľa obžaloby podieľal na organizácii krádeže dreva zo štátnej spoločnosti KirovLes, ktorá v jej dôsledku prišla o 16 miliónov rubľov (370.000 eur). Trestného činu sa mal dopustiť v roku 2009 ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti.

Za vznesené obvinenia hrozil Navaľnému (37) až desaťročný pobyt za mrežami, obžaloba však požiadala súd o udelenie šesťročného trestu. Súd mu napokon vymeral päť rokov väzenia a pokutu milión rubľov (23.000 eur).


Kremeľ vyzval stúpencov Navaľného, aby neporušovali zákony

Ruský prezident Vladimir Putin sa nemôže vyjadrovať k súdnym prípadom. Povedal to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý tak prvýkrát reagoval na rozsudok nad opozičným politikom Alexejom Navaľným vynesený vo štvrtok.

Peskov zároveň upozornil Navaľného stúpencov, že musia rešpektovať zákon. Narážal tým na rad nepovolených zhromaždení, ktoré usporiadali na protest proti jeho uväzneniu.

Peskov sa v Novogorsku pri Moskve, kde sa Putin stretol so športovcami, vyjadril aj k Edwardovi Snowdenovi. Podľa jeho slov Kremeľ nevie o žiadnych plánoch bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb na úteku získať ruské občianstvo.

"Občianstvo? To je prvýkrát, čo som o tom počul. To je pre mňa novinka," vyhlásil Peskov.

Snowden, ktorého vydanie žiadajú USA, aby ho mohli súdiť za špionáž, sa ukrýva v tranzitnom priestore moskovského letiska Šeremeťjevo. Ruský právnik, ktorý mu tento týždeň pomohol vyplniť žiadosť o dočasný azyl v Rusku, nevylúčil, že sa pokúsi získať ruské občianstvo.