Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Opozičného lídra Navaľného odsúdili na päť rokov za spreneveru

Alexej Navaľny, známy kritik prezidenta Vladimira Putina. Foto: TASR/AP

Navaľnyj - známy protikorupčný aktivista, bloger a jeden z najtvrdších kritikov prezidenta Vladimira Putina.

Kirov 18. júla (TASR) - Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného odsúdili dnes na päť rokov väzenia za spreneveru. Verdikt vyniesol okresný súd v meste Kirov, približne 900 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Navaľnyj - známy protikorupčný aktivista, bloger a jeden z najtvrdších kritikov prezidenta Vladimira Putina - sa podľa obžaloby podieľal na organizácii krádeže dreva zo štátnej spoločnosti KirovLes, ktorá v jej dôsledku prišla o 16 miliónov rubľov (370.000 eur). Trestného činu sa mal dopustiť v roku 2009 ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti.

Za vznesené obvinenia hrozil Navaľnému (37) až desaťročný pobyt za mrežami, obžaloba však napokon požiadala súd o udelenie šesťročného trestu. Súd mu napokon vymeral päť rokov väzenia a pokutu milión rubľov (23.000 eur).

Navaľného spoluobžalovaného, jeho dlhoročného známeho Piotra Oficerova, odsúdili v rovnakom procese na štyri roky väzenia. Obaja odsúdení sa označili za nevinných a proti verdiktom môžu ešte podať odvolanie.

Navaľného stúpenci avizovali, že dnes večer budú v centre Moskvy protestovať proti jeho odsúdeniu. Opozičný líder čelí obvineniam a vyšetrovaniu aj v ďalších štyroch prípadoch, v ktorých mu tiež hrozia vysoké tresty väzenia. On sám označuje obvinenia voči sebe za vykonštruované a motivované snahou Kremľa o jeho vyradenie z politického života.

V septembri tohto roku sa Navaľnyj mienil uchádzať o post starostu Moskvy a v ďalších prezidentských voľbách v roku 2018 chcel čeliť Vladimirovi Putinovi.

Rozsudok nad Navaľným vyvoláva otázky o právnom štáte v Rusku


Dnešný rozsudok nad ruským opozičným lídrom Alexejom Navaľným, ktorým ho okresný súd v meste Kirov poslal a päť rokov do väzenia, "vyvoláva vážne otázky" o právnom štáte v Rusku. Uviedla to dnes vo vyhlásení pre médiá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová.

Obvinenia Navaľného a spoluobžalovaného Piotra Oficerova z korupcie sa počas procesu neopodstatnili, píše sa podľa agentúry DPA vo vyhlásení. "Občianska spoločnosť musí zohrávať životne dôležitú úlohu pri odhaľovaní zločinov a obhajobe ľudských práv, a nemala by byť umlčovaná," konštatovala Ashtonová.

Výsledok procesu vzhľadom na procedurálne nedostatky podľa nej vyvoláva vážne otázky o stave právneho štátu v Rusku. Rozsudok by mal byť pri odvolaní prehodnotený.

Navaľnyj, ktorý ihneď po vynesení rozsudku dostal znova na ruky putá, stihol pred odchodom zo súdnej siene odoslať na Twitter správu svojim stúpencom, aby nezostali nečinní. "Žaba sama z ropného prameňa nezoskočí," napísal v narážke na ruskú vládu.

Navaľného stúpenci zvolali protestnú akciu, ktorá sa uskutoční večer pred Kremľom.

Protikorupčný aktivista, ktorý o sebe vyhlasoval, že chce kandidovať na prezidenta krajiny, označil celý proces za politicky motivovaný.

"Sme hlboko sklamaní odsúdením Navaľného a očividným politickým motivovaním tohto procesu," reagoval na Twitteri americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul.

Britský minister zahraničných vecí William Hague povedal, že rozsudok "opäť upozornil na obavy, ktoré majú mnohí zo selektívneho uplatňovania vlády zákona v Rusku".


Generálna prokuratúra podala sťažnosť kvôli uväzneniu Navaľného

Generálna prokuratúra Ruskej federácie podala dnes prekvapujúco sťažnosť kvôli uväzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého v meste Kirov odsúdili len pred niekoľkými hodinami na päť rokov väzenia za spreneveru. Informovali o tom tlačové agentúry ITAR-TASS a DPA.

Prokuratúra nevidí dôvod na uväznenie Navaľného, pretože rozsudok nenadobudol platnosť. O jej sťažnosti bude už v piatok ráno rozhodovať príslušný súd, uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na Navaľného právneho zástupcu Vadima Kobzeva.

Tisícky občanov sa vo viacerých ruských veľkomestách bezprostredne po vynesení rozsudku zhromaždili na spontánnych protestoch. Iba v Moskve uvádzali opozičné zdroje účasť 20.000 demonštrantov. Policajné zložky zadržali desiatky osôb, napísala DPA.

Navaľného štáb informoval, že ak sa bloger dostane na slobodu, bude môcť vo voľbách 8. septembra kandidovať na post prvého muža na moskovskej radnici.