Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Opozícia od Orbána požaduje, aby odmietol referendá na Ukrajine

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ak tak Orbánova vláda neurobí, potvrdzuje tým, že stojí na strane ruského agresora, ktorý je zodpovedný za násilnú smrť desaťtisícov ľudí, dodal Sándor Rónai.

Budapešť 21. septembra (TASR) - Maďarská vláda by mala odmietnuť referendá o pripojení sa ukrajinských regiónov k Rusku. Podľa servera hang.hu to požaduje tieňová vláda zriadená opozičnou stranou Demokratická koalícia, ako aj ochranárska strana LMP, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server podotýka, že premiér Viktor Orbán sa zatiaľ k tejto záležitosti nevyjadril.

Tieňový minister zahraničných vecí DK Sándor Rónai poznamenal, že by bolo čestné od "európskej maďarskej vlády", keby v tejto situácii dala jednoznačne najavo, že neuznáva pseudoreferendá ruského prezidenta Vladimira Putina, a že v každom prípade považuje územnú celistvosť Ukrajiny za nedotknuteľnú.

"Ak tak Orbánova vláda neurobí, potvrdzuje tým, že stojí na strane ruského agresora, ktorý je zodpovedný za násilnú smrť desaťtisícov ľudí," dodal Rónai.

"Vyhlásením čiastočnej mobilizácie a referenda pre štyri ukrajinské regióny posunul Putin vojnu na novú úroveň," píše LMP, podľa ktorej to povedie k eskalácii konfliktu a ľudové hlasovanie povedie iba k protestom a neprijatiu jeho výsledkov. Podľa LMP by mala maďarská vláda okamžite odsúdiť referendá a v súlade s viacerými krajinami sveta by mala protestovať proti ich legalite.

Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)