Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Opozícia v Stredoafrickej republike žiada zneplatnenie volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dôsledku zlej bezpečnostnej situácie v krajine svoj hlas neodovzdala až tretina oprávnených voličov, tvrdí opozičná skupina, ktorej súčasťou je aj bývalý prezident SAR Francois Bozizé.

Bangui 30. decembra (TASR) - Skupina vplyvných opozičných politikov v Stredoafrickej republike (SAR) vyzvala v stredu na anulovanie výsledkov nedeľňajších prezidentských a parlamentných volieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

V dôsledku zlej bezpečnostnej situácie v krajine svoj hlas neodovzdala až tretina oprávnených voličov, tvrdí opozičná skupina, ktorej súčasťou je aj bývalý prezident SAR Francois Bozizé.

V SAR totiž momentálne prebieha spoločná ofenzíva povstaleckých skupín, ktoré bojujú proti tamojšej vláde, pripomína Reuters. Výsledky volieb zatiaľ zverejnené neboli, prvé predbežné výstupy sa očakávajú v priebehu stredy.

Podľa opozičných politikov bolo v nedeľu v súvislosti s nedostatočnou bezpečnosťou zatvorených 2115 volebných miestností, a 621.000 oprávnených voličov tak nemohlo hlasovať. Tieto tvrdenia sú však v rozpore s údajmi tamojšej volebnej komisie, ktorá v utorok informovala, že bolo zatvorených len približne 800 z celkového počtu 5408 volebných miestností.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Na pokoj v uliciach hlavného mesta Bangui dohliadali v nedeľu príslušníci mierových síl Organizácie Spojených národov (OSN) a rwandskí vojaci hliadkujúci v ozbrojených vozidlách odstavených pred volebnými miestnosťami.

Bývalému prezidentovi SAR Bozizému, ktorý podporuje povstalcov proti súčasnému prezidentovi Faustinovi-Archangeovi Touadérovi, zakázali vo voľbách kandidovať. V nedeľu tak ľudí vyzval, aby hlasovať nešli a zopakoval aj svoju podporu povstalcom.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu sužujú nepokoje, odkedy kresťanské milície Antibalaka bojujú proti prevažne moslimskej ozbrojenej skupine Séléka, ktorá v roku 2013 zbavila moci vtedajšieho prezidenta Bozizého. Boje medzi oboma stranami a početné masakre, ktoré spáchali, uvrhli SAR, jednu z najchudobnejších krajín Afriky, do tretej občianskej vojny v jej dejinách.