Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bieloruského politika Dzmitryjeva obvinili z organizovania nepokojov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Štyridsaťjedenročný líder opozičného hnutia Hovor pravdu je od svojho zatknutia zadržiavaný v neslávnej známej minskej vyšetrovacej väznici Akrescina.

Minsk 13. januára (TASR) — Zatknutého bieloruského opozičného politika Andreja Dzmitryjeva obvinili z organizovania nepokojov, za čo mu hrozia štyri roky väzenia. Jedným z usvedčujúcich dôkazov má byť aj jeho fotografia s bývalou šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou, ktorá má podľa vyšetrovateľov dokazovať, že Dzmitryjevove aktivity boli koordinované zo zahraničia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Dzmitryjeva, ktorý kandidoval proti Alexandrovi Lukašenkovi v prezidentských voľbách konaných v auguste 2020, zadržali v stredu v Minsku. Dôvod jeho zatknutia stále nie je známy.

Bieloruský vyšetrovací výbor neskôr uviedol, že Dzmitryjev bol obvinený z "organizovania nepokojov" v súvislosti s rozsiahlou vlnou protestov, ktorá vypukla po spornom Lukašenkovom víťazstve v augustových voľbách.

V piatok vyšetrovatelia v spojitosti s trestným stíhaním Dzmitryjeva zverejnili fotografiu, na ktorej si podáva ruku s Hillary Clintonovou. Nie je pritom jasné, za akých okolností záber vznikol.

Podľa vyšetrovateľov má tento záber "naznačovať, že jeho (Dzmitryjevove) aktivity boli koordinované zo zahraničia" a toto podozrenie vraj podporuje aj skutočnosť, že v posledných rokoch veľmi často cestoval do cudziny.

Štyridsaťjedenročný líder opozičného hnutia Hovor pravdu je od svojho zatknutia zadržiavaný v neslávnej známej minskej vyšetrovacej väznici Akrescina (Okrestina), kde podľa správ aktivistov príslušníci bieloruských bezpečnostných síl po zmanipulovaných voľbách v roku 2020 mučili účastníkov protestov.

Podľa údajov bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna bolo začiatkom januára v Bielorusku 1445 politických väzňov. Exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská tvrdí, že v Bielorusku každý deň zatknú v priemere 17 ľudí. Cichanovská vyjadrila znepokojenie nad tým, že vo väzbe najnovšie skončil aj Dzmitryjev, ktorý je považovaný za predstaviteľa umiernenej bieloruskej opozície.