Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Opozičný politik Joël Avo dostal desať rokov za vlastizradu a korupciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zadržali ho 15. apríla, pričom v období pred alebo krátko po tom, čo sa v Benine 11. apríla konali prezidentské voľby, zatkli i ďalších zástupcov opozície a ďalší z krajiny utiekli.

Porto-Novo 7. decembra (TASR) - Špecializovaný súd pre ekonomickú trestnú činnosť a terorizmus (CRIET) v meste Porto-Novo v západoafrickom štáte Benin odsúdil v utorok jedného z opozičných predstaviteľov, akademika Joëla Avoa, na desaťročný trest odňatia slobody. Vinným ho uznal v procese týkajúcom sa obvinení z vlastizrady a korupcie, informovala agentúra AFP.

Samotný Avo, ktorý bol vo väzbe osem mesiacov, povedal, že obvinenia zo zosnovania protištátneho sprisahania a prania špinavých peňazí sú politicky motivované.

Ako uviedol reportér AFP, tohto predstaviteľa beninskej opozície uznali za vinného po 16-hodinovom pojednávaní. Súdny proces sa začal v pondelok a Avo na jeho úvod vyhlásil, že je nevinný.

Zadržali ho 15. apríla, pričom v období pred alebo krátko po tom, čo sa v Benine 11. apríla konali prezidentské voľby, zatkli i ďalších zástupcov opozície a ďalší z krajiny utiekli. Prezident Patrice Talon si v nich zaistil druhé funkčné obdobie so ziskom viac ako 86 percent hlasov. Avovi a viacerým ďalším opozičným politikom zakázali vo voľbách kandidovať.

CRIET, špecializovaný súd zriadený v roku 2016, jeho kritici často vinia z toho, že slúži ako nástroj Talonovho režimu na zákroky voči opozícii. Benin, ktorý bol kedysi vyzdvihovaný za svoju fungujúcu demokratickú vládu zloženú z viacerých politických strán, sa počas vlády prezidenta Talona podľa kritikov začal čoraz viac posúvať k autoritárstvu.