Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán avizuje celomaďarské konzultácie o zmierňovaní opatrení

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Vo vlaňajšom letnom prieskume vlády sa vyše 1,6 milióna Maďarov vyjadrilo, že nechce, aby epidemiologické opatrenia druhej vlny koronavírusovej pandémie opäť ochromili fungovanie krajiny.

Budapešť 4. februára (TASR) - V polovici februára zorganizuje maďarská vláda "celonárodné konzultácie", v rámci ktorých sa občania budú môcť vyjadriť k tempu zmierňovania opatrení zavedených na ochranu proti šíreniu nového druhu koronavírusu, oznámil vo štvrtok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Kedy sa obnoví normálny spôsob života? V polovici februára pripravíme on-line prieskum o otváraní sa. Chcú ľudia zmierňovanie opatrení naraz či postupnými krokmi? Spýtať sa ich na to môžeme preto, lebo už sú vakcíny, ktoré poskytujú ochranu. Otázka očkovacej látky nie je pre vládu politickou otázkou," citoval z internetového výročného prejavu premiéra na podujatí Maďarskej obchodnej a hospodárskej komory spravodajský server Index.hu.

Vo vlaňajšom letnom prieskume vlády sa vyše 1,6 milióna Maďarov vyjadrilo, že nechce, aby epidemiologické opatrenia druhej vlny koronavírusovej pandémie opäť ochromili fungovanie krajiny.

Tzv. národné konzultácie vo forme politických dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Odvtedy sa Maďari mali touto formou možnosť vyjadriť k otázkam dôchodkov, ústavy, sociálnej sféry i minimálnej mzdy a v dotazníku "Zastavme Brusel!" aj k záležitostiam terorizmu, migrácie, prisťahovaleckej politiky či Európskej únie.

V Maďarsku doteraz potvrdili 371.983 prípadov nákazy a 12.832 úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 274.308 ľudí. Vakcínou proti vírusu SARS-CoV-2 bolo dosiaľ zaočkovaných 249.687 osôb, z ktorých 84.452 dostalo aj druhú dávku očkovacej látky.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)