Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničných politikov na inauguráciu prezidenta USA

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán . Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády V. Orbán zaželal novému americkému prezidentovi úspech a dobré zdravie k plneniu jeho zodpovedných úloh.

Bratislava/Rím/Peking/Teherán/Berlín 20. januára (TASR) - Lídri a politici z mnohých krajín sveta v stredu zagratulovali novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej k slávnostnému uvedeniu do úradu.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok zagratuloval novému americkému prezidentovi na sociálnej sieti Twitter, pričom uviedol, že Slovensko je pripravené spolupracovať s Bidenovou administratívou.

Taliansky premiér Giuseppe Conte uviedol, že "ide o skvelý deň pre demokraciu" s tým, že Taliansko "je spolu s USA pripravené čeliť výzvam našej spoločnej medzinárodnej agendy", informovala agentúra DPA.

Zvolený americký prezident Joe Biden skladá prísahu a jeho manželka Jill drží bibliu počas inaugurácie 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, blízky spojenec bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, vyjadril optimizmus, pokiaľ ide o budúce vzťahy s USA pod novým vedením.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí zase uviedol, že Peking dúfa "v spoluprácu prospešnú pre obe strany". Podľa hovorcu si však Čína zachová svoje vlastné záujmy i národnú bezpečnosť a nenechá sa Spojenými štátmi očierňovať.

Iránsky prezident Hasan Rúhání podľa agentúry AFP privítal odchod "tyrana" Trumpa. Vyhlásil, že Irán je vo všeobecnosti pripravený vyriešiť svoje spory s USA. "Všetko, čo urobia, urobíme presne to isté... nič viac, nič menej," povedal Rúhání.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas očakáva, že Spojené štáty opäť pristúpia k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) a parížskej klimatickej dohode.

Aj pápež František novému americkému prezidentovi zagratuloval, pričom Bidena vyzval, aby podporil "zmierenie a mier" na celom svete. "Modlím sa, aby sa vaše rozhodnutia riadili záujmom o budovanie spoločnosti charakterizovanej autentickou spravodlivosťou a slobodou," uviedol pápež.

Bidenovi zablahoželali aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, kanadský premiér Justin Trudeau či indický premiér Nárendra Módí.

Orbán blahoželal Bidenovi, deklaroval snahu posilňovať vzťahy Maďarska s USA



Uplynulé štyri roky potvrdili, že priateľská a vzájomne výhodná spolupráca Spojených štátov a Maďarska v sebe skrýva v mnohých oblastiach veľké možnosti. Napísal to v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v liste novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi pri príležitosti jeho inaugurácie.

Zvolený americký prezident Joe Biden (vľavo) gratuluje americkej viceprezidentke Kamale Harrisovej po jej zložení prísahy počas inaugurácie 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Orbán s radosťou konštatoval, že uvedené predchádzajúce obdobie otvorilo nové horizonty v dvojstranných vzťahoch v oblastiach bezpečnosti, energetickej politiky, ako aj ekonomiky.

Premiér ubezpečil Bidena, že maďarská vláda je aj naďalej odhodlaná v plnej miere posilňovať maďarsko-americké vzťahy na základe vzájomnej úcty a dobrej vôle. Vyzdvihol spojenectvo svojej krajiny s USA v rámci NATO, spoločné snahy v boji proti terorizmu, ale aj zabezpečenie alternatívnych zdrojov energie pre región strednej Európy.

Orbán zaželal novému americkému prezidentovi úspech a dobré zdravie k plneniu jeho zodpovedných úloh.


Merkelová sa teší na "novú kapitolu" v nemecko-amerických vzťahoch za Bidena



Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu zablahoželala novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi so slovami, že sa teší na "novú kapitolu" v nemecko-amerických vzťahoch. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Zvolený americký prezident Joe Biden s ochranným rúškom gestikuluje počas príchodu na inauguráciu 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


"Moja najvrúcnejšia gratulácia k vašej inaugurácii, prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová - bola to skutočná oslava americkej demokracie," uviedla Merkelová v tvíte, ktorý zverejnil jej hovorca Steffen Seibert.

"Teším sa na novú kapitolu v nemecko-americkom priateľstve a spolupráci," dodala kancelárka.

Nemecko-americké vzťahy klesli za úradovania Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa na nízku úroveň.

Merkelová bola kancelárkou 15 rokov a pracovala s americkými prezidentmi Georgeom W. Bushom, Barackom Obamom, Trumpom a teraz s Bidenom.


Sassoli pozval Bidena, aby vystúpil s prejavom v Európskom parlamente



Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli zablahoželal v stredu novému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a vicepreprezidentke USA Kamale Harrisovej k ich inaugurácii a nového šéfa Bieleho domu pozval, aby vystúpil s prejavom na pôde europarlamentu.

Sassoli vyjadril nádej, že nová administratíva USA predstavuje začiatok novej éry transatlantických vzťahov. "Svet potrebuje silné vzťahy medzi Európou a USA," zdôraznil šéf EP.

Do Washingtonu odkázal, že EÚ a USA môžu spoločnou prácou lepšie čeliť výzvam, ktoré pred nimi stoja, ako napríklad klimatické zmeny a strata biodiverzity, reakcia na prebiehajúcu digitálnu transformáciu či boj proti neprijateľným a zväčšujúcim sa nerovnostiam.

"Napriek nedávnym udalostiam vo Washingtone a rastúcim výzvam, ktorým čelia demokracie na celom svete, verím v model demokracie v USA a jeho inštitúcie. Tieto udalosti nám však pripomínajú, že demokracie sú krehké systémy a aby mohli fungovať, je potrebné ich chrániť, a to ochranou spoločného dobra, zabezpečením transparentnosti a zapájaním občanov," uviedol Sassoli.

Americký prezident Joe Biden počas inauguračného prejavu na inaugurácii 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Upozornil, že v čase výmeny administratívy v USA svet prechádza hlbokými zmenami a rastúcou neistotou. Nepodarilo sa prekonať pandémiu koronavírusu, kde však EÚ a USA môžu konať spoločne, aby túto krízu vyriešili. "Vítam záväzok Spojených štátov vrátiť sa k Svetovej zdravotníckej organizácii a blahoželám im k ich záväzku znovu vstúpiť do parížskej klimatickej dohody. Iba spoločne môžeme vybudovať zelenší a spravodlivejší svet," povedal.

Sassoli zároveň pripomenul, že EÚ a USA sú prirodzenými partnermi so spoločnými hodnotami a históriou, dlhodobou oddanosťou zásadám právneho štátu, ľudským právam a multilateralizmu. "Tešíme sa na stretnutie s novým prezidentom a pozývame ho, aby vystúpil v Európskom parlamente s prejavom na plenárnom zasadnutí," uviedol šéf EP vo svojom otvorenom liste.


Rusko vyzvalo Bidena na "konštruktívnejší" prístup ku kľúčovej zmluve o zbrojení



Rusko v stredu vyzvalo novú administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby zaujala "konštruktívnejší" prístup k rozhovorom o predĺžení zmluvy Nový START, čo je posledná platná dohoda Washingtonu s Moskvou o kontrole zbrojenia. Vypršať má 5. februára. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Očakávame, že nová administratíva USA zaujme konštruktívnejší prístup v dialógu s nami," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. "My sme pripravení na takúto prácu podľa zásad o rovnakých právach a ak sa budú brať do úvahy obojstranné záujmy."

Biden sa už skôr vyjadril za zachovanie zmluvy, ktorá bola vyrokovaná počas jeho pôsobenia v úrade viceprezidenta, a Rusko tiež predtým oznámilo, že je otvorené jej rýchlemu predĺženiu.

Zmluvu Nový START o znížení počtu strategických útočných zbraní podpísali roku 2010 na Pražskom hrade vtedajší americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev. Nový START obsahuje záväzok, aby obe krajiny nemali viac než 1550 jadrových hlavíc a 700 ich nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel. Zmluva tiež počíta s rozsiahlymi kontrolami priamo na mieste, ktoré majú preverovať dodržiavanie dokumentu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo administratívu Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa z "úmyselného a zámerného" rozkladu medzinárodných dohôd o kontrole zbrojenia.

Moskva obvinila predchádzajúcu administratívu USA z toho, že zmluvu Nový START ani nemala v úmysle predĺžiť, a poukázala na "kontraproduktívny a otvorene agresívny" prístup k rozhovorom.

Rezort ruskej diplomacie tvrdí, že zmluva by sa mala predĺžiť v jej súčasnej verzii a "bez akýchkoľvek podmienok". Dodal tiež, že dáva "prednosť" predĺženiu zmluvy o päť rokov.

"To umožní Rusku a Spojeným štátom seriózne začať spoločne skúmať, aké sú riešenia v záležitostiach medzinárodnej bezpečnosti a strategickej stability, ktoré sa teraz vynárajú," doplnilo ruské ministerstvo vo vyhlásení.


Bidenovi blahoželali britský a írsky premiér, tešia sa na spoluprácu




Britský premiér Boris Johnson v stredu zablahoželal novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej k slávnostnému uvedeniu do úradu.

Harrisovej inauguráciu označil Johnson v tvíte za historickú, informovala tlačová agentúra DPA.

"Vedenie Ameriky je životne dôležité v záležitostiach, na ktorých záleží nám všetkým - od klimatických zmien až po ochorenie COVID-19. A ja sa teším sa spoluprácu s prezidentom Bidenom," napísal Johnson.

Joe Biden bude "naozajstným priateľom Írska", uviedol v stredu írsky premiér Micheál Martin a vyzdvihol korene amerického prezidenta siahajúce do tejto európskej krajiny.

"Dnes sa stal 46. prezidentom USA naozajstný priateľ Írska Joe Biden," napísal Martin na Twitteri.

"Je to historický deň a deň nádeje. Teším sa na vytváranie ešte bližších vzťahov medzi našimi dvoma skvelými národmi," citovala ho agentúra AFP.