Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán bude v EP v Štrasburgu osobne obhajovať postoje svojej krajiny

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O správe, ktorú schválil Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Európskeho parlamentu (EP) 25. júna, majú poslanci EP hlasovať 12. septembra.

Budapešť 31. augusta (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa osobne zúčastní na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu 11. septembra v Štrasburgu, aby v rozprave k správe o situácii v Maďarsku obhajoval postoje svojej krajiny, napísal v piatok denník Magyar Idők.

O správe, ktorú schválil Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Európskeho parlamentu (EP) 25. júna, majú poslanci EP hlasovať 12. septembra.

Podľa prijatého dokumentu jestvuje v krajine jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia základných európskych hodnôt, preto je opodstatnené otvoriť proti Maďarsku konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Maďarsko by sa v prípade reálneho otvorenia takéhoto konania stalo druhou krajinou po Poľsku, ktorej by v dôsledku tohto postupu hrozilo hoci aj odobratie hlasovacieho práva. Podľa Magyar Idők však takýto scenár je takmer úplne vylúčený.

Orbán v reakcii po schôdzke LIBE vyhlásil, že cieľom správy je vyvinúť na Maďarsko nátlak, aby zmenilo svoj postoj k prisťahovaleckej politike. O dokumente, ktorý spracovala holandská poslankyňa EP zo skupiny Zelených Judith Sargentiniová, maďarský premiér konštatoval, že Sargentiniová je "človekom" amerického finančníka Georgea Sorosa, preto dokument považuje za Sorosovu správu.

"Maďarskí voliči o tejto otázke už rozhodli, preto niet o čom ďalej diskutovať," zdôraznil vtedy Orbán. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v tejto súvislosti povedal, že v Bruseli prebiehal voči Maďarsku vykonštruovaný proces, ktorý LIBE uzatvoril politickým rozsudkom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach