Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán v Sofii kritizoval EÚ za dvojaký meter voči Bulharsku

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Európska únia nechce uznať, že Bulharsko sa v migračnej kríze zachovalo najlepšie spomedzi európskych krajín mimo Schengenu, vyhlásil maďarský premiér.

Budapešť/Sofia 29. januára (TASR) - Nie je férové, že v Európe používajú pri posudzovaní Bulharska dvojaký meter a nechcú ho zobrať do schengenského priestoru, vyhlásil dnes v Sofii predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý sa stretol s bulharským premiérom Bojkom Borisovom.

Podľa spravodajského servera Vs.hu Orbán povedal, že Európska únia nechce uznať, že Bulharsko sa v migračnej kríze zachovalo najlepšie spomedzi európskych krajín mimo Schengenu.

"Ak Európa chce zostať verná sama sebe, musí ponúknuť Bulharsku členstvo v schengenskom priestore. Inou otázkou je, či by ponúknuté členstvo do inštitúcie, ktorá práve zomiera, táto krajina prijala," konštatoval maďarský premiér.

Doteraz bola migračná kríza podľa jeho slov riešená ako hospodárska a kultúrna záležitosť - už sa však zmenila na bezpečnostnú. "Nemôžeme to hovoriť nahlas, ale Európania sú ohrození. Najviac sa to však týka slabších jedincov a žien. To je neprijateľné," cituje Orbána agentúra MTI.

Premiér oznámil, že na schôdzku krajín Vyšehradskej štvorky, ktorá sa bude konať 15. februára v Prahe, pozvali aj predsedu bulharskej vlády. "Tam budeme v stredoeurópskom rámci pokračovať v dnešnom rokovaní," dodal Orbán.

Borisov podotkol, že v otázke migračnej krízy Európa zatiaľ nedospela ku konsenzu. Mohla by však pokročiť, keby uzatvorila hranice aspoň dovtedy, kým by vyriešila situáciu migrantov, ktorí na území Európskej únie už sú.

"Zrejme aj na februárových rokovaniach dospejú k tomu, že si nemôžu dovoliť, aby masový prílev migrantov pokračoval. Humánnejším riešením by bolo teraz zastaviť prisťahovalectvo až dovtedy, kým rozhodnú o migračnom poriadku a pravidlách," povedal bulharský premiér na adresu európskych predstaviteľov.

Podľa slov bulharského ministerského predsedu vníma bulharské snahy pozitívnym spôsobom nielen Maďarsko. "Viacerí nás považujú za vzor," dodal.

Na návštevu bulharskej metropoly priletel vo štvrtok večer spolu s Orbánom aj minister vnútra Sándor Pintér.