Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán do debaty s kandidátmi na post premiéra zrejme nepôjde

Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Kandidát Zomknutia a predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy, ako aj kandidát ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) András Schiffer, sú podľa nich pripravení.

Budapešť 26. marca (TASR) - Oficiálna reakcia na výzvu maďarského denníka Népszabadság a komerčnej televízie ATV k účasti na verejnej debate kandidátov na post predsedu maďarskej vlády zo strany premiéra Viktora Orbána zatiaľ neprišla, podľa dnes zverejnenej informácií Népszabadságu však diskusia zrejme nebude.

Verejnú debatu by pripravili uvedené médiá na 5. apríla, teda jeden deň pred parlamentnými voľbami. Strany ľavicového bloku Zomknutie ešte v utorok avizovali, že prijímajú pozvanie. Kandidát Zomknutia a predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy, ako aj kandidát ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) András Schiffer, sú podľa nich pripravení.

"Každé demokratické rozhodnutie musí predchádzať diskusia a stret rôznych hodnôt, argumentov, ale aj zváženie následkov. Jedným z najdôležitejších rozhodnutí demokratického spoločenstva sú voľby, v ktorých občania rozhodnú na základe programu strán, kto bude riadiť krajinu," zdôvodnili predstavitelia Zomknutia nutnosť verejnej diskusie.

Schiffer navyše zdôraznil, že vládna strana Fidesz by mala dať odpočet štyroch rokov svojho vládnutia v rámci debaty.

Zdroje z Fideszu denníku neoficiálne uviedli, že diskusia "takmer určite" nebude. Orbánov program je už totiž do volieb plný a nie je v ňom miesto na debatu. Vládna strana argumentuje výrazným náskokom Fideszu v prieskumoch verejnej mienky, podľa jej predstaviteľov "niet žiadny dôvod riskovať".

Orbán by podľa zdrojov z Fideszu zvažoval účasť na diskusii v prípade, ak by náskok Fideszu oproti opozičnému Zomknutiu klesol pod päť percent.

Minulú nedeľu tlačové stredisko Fideszu oznámilo, že Orbán nebude diskutovať, pretože nie je jasné, kto je skutočným vodcom ľavice, či Ferenc Gyurcsány, Attila Mesterházy alebo Gordon Bajnai.

Népszabadság a ATV na diskusiu nepozvali kandidáta na premiéra a predsedu ultrapravicovej strany Jobbik Gábora Vonu. Vyhlásili, že Jobbik "nepatrí medzi demokratické sily".