Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Orbán: Druhá vlna je mohutná, zatiaľ sú rezervy nemocníc dostatočné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: EASYFOTO TASR – Ladislav Vallach

Podľa jeho slov sú pripravené aj zakonzervované kapacity v rámci takzvaných epidemiologických nemocníc, ich použitie zatiaľ nie je potrebné.

Budapešť 26. septembra (TASR) - Druhá vlna nákazy novým druhom koronavírusu mohutne zasiahla Maďarsko, avšak zatiaľ sú zdravotné rezervy dostatočné, povedal v sobotu v Budapešti vo videozázname zverejnenom na Facebooku po zasadaní operačného štábu zodpovedného za ochranu proti šíreniu koronavírusu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Pravidelne preverujeme nemocničné kapacity, či máme dostatok postelí, zdravotných prostriedkov, prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, či je dostatok lekárov a zdravotníkov," povedal Orbán.

Podľa jeho slov sú pripravené aj zakonzervované kapacity v rámci takzvaných epidemiologických nemocníc, ich použitie zatiaľ nie je potrebné. Ak však počty nakazených budú ďalej stúpať, bude ich treba otvoriť, v súčasnosti však stačia existujúce rezervy nemocníc.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 950 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 12 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Celkový počet nakazených tak do soboty stúpol na 23.077 a obetí na 730. V nemocniciach ošetrujú 589 pacientov, na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 36.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach