Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán inicioval summit predstaviteľov V4 a Turkickej rady

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán pripomenul, že Maďarsko je do 30. júna 2022 predsedajúcou krajinou vyšehradského zoskupenia, ktorého členmi sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Budapešť/Istanbul 12. novembra (TASR) - Maďarsko iniciuje, aby sa najvyšší predstavitelia Rady spolupráce krajín turkického jazyka (Turkickej rady) a Vyšehradskej štvorky (V4) stretli v prvej polovici budúceho roka v Budapešti. Oznámil to v piatok v tureckom Istanbule predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informovala o tom agentúra MTI.

Členmi Turkickej rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan, pričom Maďarsko má štatút pozorovateľskej krajiny. V roku 2019 v Budapešti otvorili zastupiteľskú kanceláriu tohto zoskupenia.

Orbán pripomenul, že Maďarsko je do 30. júna 2022 predsedajúcou krajinou vyšehradského zoskupenia, ktorého členmi sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

V rámci piatkového rokovania Turkickej rady maďarský ministerský predseda rokoval dvojstranne s kirgizským prezidentom Sadyrom Žaparovom a s prezidentom Kazašskej republiky Kasymom-Žomartom Tokajevom.

Orbán v stredu pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Turecka. Po rokovaní s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom vo štvrtok vyhlásil, že Európa potrebuje spojencov, ktorí rozširujú jej ochranný val. "Turecko plní úlohu ochrannej hrádze," konštatoval maďarský ministerský predseda, ktorý sa spolu s viacerými ministrami svojej vlády zúčastnil v tureckom hlavnom meste na 5. maďarsko-tureckom vládnom zasadnutí rady pre strategickú spoluprácu.