Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Orbán: Konečné slovo k vstupu Ukrajiny do EÚ majú aj tak parlamenty

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 14. decembra 2023. Foto: TASR/AP

K otázke veta návrhu spoločnej pôžičky EÚ na pomoc Ukrajine maďarský ministerský predseda povedal, že toto Únia už vyskúšala počas pandémie COVID-19.

Budapešť 15. decembra (TASR) - Konečné slovo v otázke vstupu Ukrajiny do Európskej únie majú aj tak národné parlamenty. Ak teda Maďarsko nechce, aby sa Ukrajina stala členom EÚ, parlament to odmietne, povedal v piatkovom pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Bola to dlhá a ťažká debata. Osem hodín som sa snažil presvedčiť lídrov EÚ, aby nezaradili vstup Ukrajiny do EÚ na program rokovania, ale nepodarilo sa," povedal Orbán.

Na otázku, prečo pri rozhodovaní o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou odišiel z miestnosti a prečo nehlasoval, premiér povedal, že tým chcel varovať nemeckého a francúzskeho prezidenta, že idú týmto "nesprávnym" smerom.

Server Politico v tejto súvislosti poznamenal, že po troch hodinách uviaznutých diskusií medzi lídrami EÚ o pristúpení Ukrajiny k bloku nemecký kancelár Olaf Scholz navrhol Orbánovi, aby si dal kávu mimo rokovacej miestnosti.

K otázke veta návrhu spoločnej pôžičky EÚ na pomoc Ukrajine maďarský ministerský predseda povedal, že toto Únia už vyskúšala počas pandémie COVID-19. "Neurobme túto chybu znova. Situácia na Ukrajine je zlá, do vojny by sa nemalo posielať viac peňazí, ale vojna by sa mala zastaviť," podčiarkol Orbán.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) bre