Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďari chceli aj v roku 1956 slobodný a nezávislý štát v Európe

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/DUNA/MTI

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci aj roľníci.

Budapešť 23. októbra (TASR) - Maďari chceli slobodný a nezávislý štát v Európe národov už aj v roku 1956, povedal podľa agentúry MTI v stredu večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci osláv štátneho sviatku 63. výročia vypuknutia povstania proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956.

Premiér v prejave na pôde budapeštianskej Hudobnej akadémie pred pozvanými hosťami okrem iného zdôraznil, že ani Európa, ani Maďarsko sa nezachová, ak sa obráti proti slobode, nezávislosti a kresťanstvu.

Pred budovou, v ktorej rečnil Orbán, sa zhromaždila skupina politikov opozičnej Demokratickej koalície (DK), ktorá v rukách držala transparent s nápisom Orbán=Borkai, s narážkou na starostu Győru, bývalého člena vládnej strany Fidesz Zsolta Borkaiho, ktorý sa pred minulotýždňovými komunálnymi voľbami zaplietol do sexuálneho a korupčného škandálu. Na druhom transparente bol nápis: Bojíte sa vyjsť medzi ľudí.

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci aj roľníci. Tí žiadali po rokoch stalinistického útlaku slobodu. Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojskám, ktoré mali revolúciu potlačiť.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)