Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Za Maďarmi Karpatskej kotliny stojí úspešná materská vlasť

Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Predseda vlády v súvislosti so správou Európskej komisie zverejnenej v uplynulých dňoch zdôraznil, že už sa nediskutuje o tom, či Maďarsko robí úspešné kroky, ale o miere úspechu.

Budapešť 7. novembra (TASR) - Maďari žijúci v Karpatskej kotline môžu rátať s tým, že v budúcich rokoch bude za nimi stáť úspešná materská krajina, vyhlásil dnes v úvode 12. plenárnej schôdze Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) maďarský premiér Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI predseda vlády v súvislosti so správou Európskej komisie zverejnenej v uplynulých dňoch zdôraznil, že už sa nediskutuje o tom, či Maďarsko robí úspešné kroky, ale o miere úspechu.

"Nech budú výsledky parlamentných volieb na budúcu jar akékoľvek, je dosť zrejmé, že ústavné základy položené v terajšom volebnom cykle nebude možné zbúrať," poznamenal Orbán, podľa ktorého maďarská vláda pri medzinárodných sporoch čerpala silu z toho, že sa na zahraničných Maďarov mohla vždy spoľahnúť.

Na programe schôdzky figuruje obnova stratégie maďarskej národnej politiky, zjednodušené udeľovanie maďarského občianstva a príprava maďarských občanov žijúcich v zahraničí na parlamentné voľby 2014.

MÁÉRT - maďarsko-maďarský summit - vznikol 20. februára 1999. Organizátori pravidelne pozývajú zástupcov maďarských politických strán a organizácií z Rumunska, Srbska, Ukrajiny, Chorvátska a zo SR Stranu maďarskej komunity (SMK). Vláda Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze pokračuje vo svojej činnosti od roku 2010.