Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko nepošle zbrane na Ukrajinu

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán v sídle NATO v Bruseli v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Používa ich totiž maďarská armáda, cituje spravodajca TASR vyhlásenie premiéra Viktora Orbána v mimoriadnom rozhovore.

Budapešť 27. februára (TASR) - Nemecko a Taliansko už posielajú Ukrajine zbrane, Maďarsko ale tak neurobí, lebo zbrane potrebuje. Používa ich totiž maďarská armáda, cituje spravodajca TASR vyhlásenie premiéra Viktora Orbána v mimoriadnom rozhovore v nedeľu večer pre verejnoprávnu televíziu M1.

Premiér zopakoval postoj svojej krajiny, že Maďarsko musí zostať mimo tohto konfliktu.

"Nemožno robiť nepremyslené kroky a robiť návrhy, aké robí ľavicová opozícia. Netreba posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú aj Maďari, a je možné, že tieto zbrane môžu použiť prípadne aj proti nim," dodal.

V danej situácii podľa Orbána je pre Maďarsko zárukou bezpečnosti jedine členstvo v NATO, nech sa konflikt vyvinie akýmkoľvek smerom.

Maďarský ministerský predseda opakovane potvrdil, že jeho krajina podporí všetky sankcie, ktoré členské krajiny Európskej únie voči Rusku prijmú. Zdôraznil však, že zo sankcií treba vynechať projekt rozšírenia atómovej elektrárne v meste Paksi, pretože na to doplatia Maďari.

"Kým budem premiérom, sankcie neohrozia bezpečnosť dodávok energií, maďarsko-ruské vzťahy a ani znižovanie režijných nákladov maďarských domácností," zdôraznil Orbán.