Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Hrozbou záplav na Dunaji v Maďarsku je odkalisko v Almásfüzitö

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Predseda vlády podotkol, že stredajšie zemetrasenie pri Érsekvadkerte nijakým spôsobom nebrzdí ochranné práce na hrádzach.

Budapešť 6. júna (TASR) - Oblasťami, ktoré sú v Maďarsku najviac ohrozené blížiacou sa povodňovou vlnou na Dunaji, sú obce a mestá Mecsér, Komárom, Tát, Ostrihom, Szentendre, Kisoroszi, Budapešť a Dunaújváros so svojimi okoliami, a Almásfüzitö zase kvôli tamojšiemu odkalisku. Na mimoriadnej tlačovej konferencii na pôde budapeštianskeho ministerstva vnútra to dnes spresnil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér v súvislosti s hrozbou v Almásfüzitö oznámil, že na odkalisku č. 7 s červeným kalom nie sú úplne ukončené rekultivačné práce. Podľa expertov však nehrozí, že by vysoká hladina Dunaja mohla spôsobiť vyplavenie červeného kalu do rieky, zdôraznil.

Predseda vlády podotkol, že stredajšie zemetrasenie pri Érsekvadkerte nijakým spôsobom nebrzdí ochranné práce na hrádzach.

Orbán uviedol, že kulmináciu na maďarskom úseku toku rieky očakávajú v piatok pri Nagybajcsi s výškou hladiny deväť metrov. Orbán zdôraznil, že v prípade potreby dokážu evakuovať každého ohrozeného.

Minister obrany Csaba Hende povedal, že mobilizovali armádu a do záchranných prác môžu nasadiť vyše 9600 ľudí. Primátor Budapešti István Tarlós informoval, že Margitin ostrov dokážu ochrániť až do výšky hladiny deväť metrov.

Dnes ráno pri Nagybajcsi namerali 815 cm; v priebehu dvoch hodín stúpla hladina o šesť centimetrov.

Podľa vodohospodárov povodňová aktivita je v Maďarsku vyhlásená na celkovej dĺžke 708 kilometrov, najvyšší stupeň pohotovosti je na 62 kilometroch hrádzí.