Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko zaočkovaním troch miliónov ľudí dosiahlo ďalší míľnik

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kompletne je zaočkovaných už vyše 1.250.000 osôb.

Budapešť 13. apríla (TASR) - Maďarsko dosiahlo v utorok tri milióny zaočkovaných prvou vakcínou proti vírusu SARS-CoV-2, oznámil predseda vlády Viktor Orbán videozáznamom zverejneným na Facebooku.

"Tri milióny - ďalší míľnik," uviedol na spoločenskej sieti premiér videozáznam, ktorý sa končí poznámkou "Ideme ďalej!"

V Maďarsku začali očkovať vlani 26. decembra, o deň skôr ako vo väčšine ostatných krajín Európskej únie. Vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech proti koronavírusu SARS-CoV-2 dostali ako prví zdravotnícki pracovníci.

Maďarsko v utorok prevzalo prvú zásielku očkovacej látky od firmy Janssen Pharmaceutical pre zaočkovanie 28.800 ľudí. Prvou jednodávkovou vakcínou sa bude očkovať od pondelka v menších obciach v autobusoch, ktoré na to vyčlenila maďarská armáda.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 2837 nakazených novým druhom koronavírusu a na komplikácie súvisiace s ochorením COVID-19 zomrelo 272 pacientov. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie zomrelo 23.980 ľudí a nákazu potvrdili 728.068 osobám.

Kompletne je zaočkovaných už vyše 1.250.000 osôb. Vakcína od firmy Janssen je už šiestou, ktorou sa v Maďarsku očkuje.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)