Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán na Facebooku vyzval na zrušenie sankcií voči Rusku

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán reční počas úvodného jesenného zasadnutia maďarského parlamentu v Budapešti 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Bruselskí byrokrati musia pochopiť, že nie je možné riskovať osud celých národných ekonomík a miliónov ľudí, podčiarkol Orbán.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko zarobilo 158 miliárd eur na príjmoch zo zdraženého exportu energie, z čoho polovicu zaplatili krajiny Európskej únie, upozornil v utorok na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého sankcie Únie voči Rusku spôsobujú obrovské škody aj Európe. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Môžeme smelo konštatovať, že Európania v dôsledku sankcií schudobneli a Rusko nepadlo na kolená," píše maďarský premiér, ktorý dodáva, že v júni v Bruseli sľubovali, že sankcie ukončia vojnu.

Podľa slov Orbána Európa čaká od Bruselu odpoveď, dokedy ešte budú sankcie, pretože ak to bude takto pokračovať ďalej, celá Európa padne. "Je čas hovoriť o tom aj s americkými priateľmi, kým nebude neskoro," dodal ministerský predseda.

"Bruselskí byrokrati musia pochopiť, že nie je možné riskovať osud celých národných ekonomík a miliónov ľudí," podčiarkol Orbán.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)