Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Orbán na schôdzke v Uzbekistane bude rokovať aj s Erdoganom

Maďarský premiér Viktor Orbán počúva na panelovej diskusii, ktorú zorganizovali mediálne vydavateľstvá na tému "Búrka nad Európou - vojna na Ukrajine, energetická kríza a geopolitické výzvy" v Berlíne v utorok 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Členmi Turkickej rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan. Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa.

Budapešť 9. novembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestuje v stredu do uzbeckého Samarkandu na deviaty summit Turkickej rady, kde bude dvojstranne rokovať aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, uviedol premiérov hovorca Bertalan Havasi. S odvolaním sa na spravodajský server Index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Členmi Turkickej rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan. Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa. V roku 2019 otvorili v Budapešti zastupiteľskú kanceláriu tohto zoskupenia.

Orbána na summit pozval uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev, ktorý navštívil Budapešť 4. októbra. V Samarkande sa okrem aktuálnych medzinárodnopolitických záležitostí bude diskutovať aj o ekonomických, obchodných a dopravných otázkach, dodal Havasi.

V maďarskej delegácii budú šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy či politický riaditeľ úradu premiéra Balázs Orbán. Súčasťou delegácie bude aj takmer 60 maďarských podnikateľov, ktorí sa zúčastnia na uzbecko-maďarskom obchodnom fóre.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem