Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán na Stálej maďarskej konferencii: Máme viac spojencov než predtým

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský ministerský predseda v tejto súvislosti konštatoval, že vývoj politických udalostí uplynulého obdobia sa v tomto smere vyvíjali priaznivo.

Budapešť 18. novembra (TASR) - Maďarsko má teraz viac spojencov než predtým, vyhlásil v piatok v úvode schôdzky Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) predseda vlády Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI premiér dodal, že Maďarsko má národnú kresťanskú vládu, pričom dôležité je, aký kabinet vládne v potenciálnych partnerských krajinách, pretože to určuje možnosti spolupráce. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Pre maďarskú vládu, Maďarsko a Maďarov žijúcich za hranicami je vždy jednoduchšie, keď vlády založené na národných kresťanských základoch – podobné tej našej – sú vo väčšine: ak takéto vôbec ešte v Európe okrem nás existujú," povedal Orbán.

Maďarský ministerský predseda v tejto súvislosti konštatoval, že vývoj politických udalostí uplynulého obdobia sa v tomto smere vyvíjali priaznivo.

Maďarsko-maďarský summit MÁÉRT vznikol 20. februára 1999. Vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu jeho zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. Konferencia MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze pokračovala zasadaniami od roku 2010. Jej členom zo Slovenska bola Strana maďarskej komunity (SMK).





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)