Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V. Orbán: Národy sa búria, po Britoch a Američanoch príde pokračovanie

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Prejav maďarského premiéra na nádvorí Národného múzea počúvali tisíce jeho nadšených priaznivcov; mnohých priviezli z vidieka autobusmi.

Budapešť 15. marca (TASR) - V uplynulom roku sa vzbúrili viaceré národy - vzbúrili sa proti bruselským byrokratom, liberálnym svetovým médiám a proti nenásytnému medzinárodnému kapitálu. Povedal to dnes v prejave pri príležitosti štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-1849 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Najskôr Briti, potom Američania. V tomto roku to bude pokračovať," zdôraznil premiér a okrem iného dodal, že Bruselu a medzinárodnému kapitálu nezáleží na bezpečnosti Európanov, ale Maďarom áno.



"Treba zastaviť Brusel, treba ubrániť hranice, treba zabrániť prisťahovalectvu. Právo na reguláciu daní, miezd a cien energií musí zostať v národnej kompetencii," pokračoval Orbán.

Premiérov prejav na nádvorí Národného múzea počúvali tisíce jeho nadšených priaznivcov; mnohých priviezli z vidieka autobusmi. Prítomné však boli aj stovky Orbánových odporcov - vrátane sympatizantov opozičnej strany Együtt s jej predsedom Péterom Juhászom, ktorí počas celého prejavu premiéra pískali. Medzi týmito tábormi vzniklo niekoľko konfliktných situácií, od slovných útokov až po menšie potýčky.

Zásahové jednotky polície boli pripravené v susedných uliciach, policajti však zasahovali iba upokojovaním strán pri niektorých menších konfliktoch.