Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Orbán navrhol v OSN: Rozdeľme migrantov po celom svete

Na archívnej snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

Premiér Orbán vyslovil obvinenie, že neexistuje konsenzus o podstate tejto utečeneckej krízy.

New York 1. októbra (TASR) - To, čomu dnes Európa čelí, "nie je utečenecká kríza", ale "masové migračné hnutie pozostávajúce z ekonomických migrantov, utečencov, uchádzačov o azyl a takisto zahraničných bojovníkov", vyhlásil v stredu maďarský premiér Viktor Orbán v New Yorku na summite OSN o utečeneckej kríze v Európe. Orbán dodal, že je to "nekontrolovaný a neusmerňovaný proces".

Informovala o tom dnes webová stránka maďarského dvojtýždenníka Budapest Business Journal, vychádzajúceho v angličtine.

Premiér Orbán vyslovil obvinenie, že neexistuje konsenzus o "podstate" tejto utečeneckej krízy, a práve to "nám bráni nájsť správne odpovede".

Orbán zdôraznil, že "zdroj prísunu ľudí je neobmedzený" a Európa bude "destabilizovaná", ak sa "súčasné trendy" nezmenia. Orbán na základe týchto svojich argumentov vyzval na vytvorenie celosvetového systému kvót a požiadal generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby "inicioval rokovania o prerozdelení tejto záťaže na celosvetovej úrovni".

Premiér vyhlásil, že "máme úprimný súcit" s týmito ľuďmi, ktorí sa rozhodli odísť zo svojej domoviny. Dodal, že sú obeťami "zlého" spravovania svojej krajiny... chybných medzinárodných politických rozhodnutí... a chybnej politiky nás v Európe, ktorá vyvoláva očakávania, ktoré nie je možné splniť".

Predseda maďarskej vlády zdôraznil, že "je našou morálnou povinnosťou vrátiť tých ľudí naspäť do ich domovov a do ich krajiny. Naším cieľom nemôže byť poskytnutie nového európskeho života týmto ľuďom. Musíme im pomôcť získať späť ich život v ich domove. Ak to chceme dosiahnuť, musíme nastoliť mier a vypracovať plán ekonomického rozvoja v ich domovských krajinách".

Orbán v prejave povedal, že prichádza z "kresťanskej krajiny" a "kresťanské zmýšľanie netoleruje" protimoslimskú politiku. Uviedol, že "moslimská viera, ktorú si ctíme a rešpektujeme, nie je zodpovedná za hlavné príčiny tohto masového migračného pohybu". Maďarský premiér preto vyzval "všetkých, aby sa zapojili do nášho úsilia, ktorého cieľom je zabrániť šíreniu protimoslimských nálad," informovala webová stránka dvojtýždenníka Budapest Business Journal.