Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Nehoda lode s Kórejčanmi zasiahla krajinu, postavíme pomník

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/DUNA/MTI

Premiér ocenil prácu 498 ľudí z Maďarska, ale aj z iných krajín, ktorí sa zúčastnili na mimoriadne náročných záchranných prácach.

Budapešť 14. júna (TASR) - Nehoda vyhliadkovej lode s 33 Kórejčanmi na palube zasiahla celé Maďarsko, povedal v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán. Podľa neho bude maďarská vláda rokovať s juhokórejskou a navrhne postaviť pamätné miesto obetiam tejto riečnej havárie, ktorá sa udiala 29. mája v Budapešti.

"Budeme rokovať s našimi juhokórejskými priateľmi o tom, akú formu pomníka by si predstavovali oni," dodal Orbán. Podotkol, že obete nehody boli hosťami Maďarska a hostitelia stratili svojich hostí - preto ten veľký smútok.

Premiér ocenil prácu 498 ľudí z Maďarska, ale aj z iných krajín, ktorí sa zúčastnili na mimoriadne náročných záchranných prácach.

Záchranári našli vo štvrtok ďalšie telo na Dunaji, približne 100 kilometrov od Budapešti medzi obcami Bölcske a Madocsa, čím počet nezvestných z lode Hableány klesol na tri. Počet obetí dosiahol 25, medzi nimi sú aj členovia dvojčlennej maďarskej posádky.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Vyšetrovanie potopenia lode Hableány pokračuje, vypočuli už 230 ľudí



Maďarská polícia pokračuje vo vyšetrovaní tragickej nehody vyhliadkovej lode s 33 Kórejčanmi na palube, ktorá sa stala 29. mája v Budapešti. Kriminalisti vypočuli už 230 ľudí vrátane posádky a cestujúcich z výletnej lode Viking Sygin, 66 ako svedkov a jedného ako podozrivého, napísal v piatok denník Magyar Nemzet.

Kriminalisti a odborníci na nautiku zistili, že vyhliadková loď Hableány bola pri zrážke s výletnou loďou vážne poškodená. Pri náraze s loďou Viking Sygin, ktorá ju predbiehala, sa Hableány dostala pod trup výletnej lode, kde ju väčšia loď pod hladinou ešte pretočila vo vertikálnom i horizontálnom smere.

Ukrajinský kapitán výletnej lode Jurij C. vo štvrtok po zložení kaucie opustil budapeštiansku väznicu. Tvár si pri odchode zakrýval novinami. Na otázky prítomných novinárov, medzi ktorými boli aj juhokórejskí, odmietol odpovedať. Jeho obhajca Gábor M. Tóth povedal iba toľko, že udalosť kapitánom otriasla, avšak stále tvrdí, že pri osudnej plavbe neporušil žiadne predpisy.

Z doterajších výsledkov vyšetrovania vyplýva, že kapitán výletnej lode nekontaktoval vyhliadkovú loď predtým, než ju začal predbiehať - čo je podľa platných plavebných predpisov jeho povinnosťou.

Bilanciou nehody je v súčasnosti 25 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Bezprostredne po zrážke sa podarilo z Dunaja zachrániť sedem Kórejčanov. Záchranári ešte intenzívne pátrajú po troch nezvestných.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Prečítajte si aj: