Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán nepríde do EP na diskusiu o dodržiavaní princípov právneho štátu

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa informácií hang.hu na rozdiel od rokov 2013 a 2018, keď sa Orbán osobne zúčastnil v EP na diskusii, tentoraz nielenže nebude prítomný premiér, ale nebude nikým zastúpená ani jeho vláda.

Budapešť 14. septembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa nezúčastní v stredu na diskusii v Európskom parlamente (EP) o správe hodnotiacej situáciu právneho štátu v Maďarsku. Uviedol to spravodajský server hang.hu s poznámkou, že o správe majú poslanci EP hlasovať vo štvrtok.

Po správach poslancov Ruiho Tavaresa z roku 2013 a Judith Sargentiniovej z roku 2018 preskúmala situáciu maďarského právneho štátu a pripravila o nej správu aj tretia europoslankyňa, francúzska politička Strany zelených Gwendoline Delbosová-Corfieldová, píše server.

Podľa informácií hang.hu na rozdiel od rokov 2013 a 2018, keď sa Orbán osobne zúčastnil v EP na diskusii o uvedených správach, tentoraz nielenže nebude prítomný premiér, ale nebude nikým zastúpená ani jeho vláda.

Hovorca vlády Bertalan Havasi minulý týždeň na otázku servera hang.hu, kto bude v diskusii EP reprezentovať Orbánov kabinet, nereagoval.

Delegácia monitorovacej skupiny Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) absolvovala vlani v októbri trojdňovú misiu v Maďarsku.

Delegáciu vtedy neprijali na všetkých miestach pozitívne. Vedúca delegácie Delbosová-Corfieldová, ktorá je autorkou správy o Maďarsku, povedala, že na maďarskom najvyššom súde – v Kúrii – zaobchádzali s delegáciou vyslovene nepriateľsky.

Za znepokojujúce označila delegácia reformu systému justície, presun verejných financií do nadácií, transparentnosť využitia európskych fondov, zákony počas pandemického núdzového stavu, ale aj kauzu odpočúvania Pegasus.

Delbosová-Corfieldová na tlačovej konferencii okrem iného vlani vytýkala, že v maďarských verejnoprávnych médiách prakticky nedávajú priestor vyjadreniam opozičných poslancov.

Aktuálna správa založená na analýzach európskych inštitúcií hodnotí fungovanie ústavného systému, nezávislosť súdnictva, korupciu, ochranu osobných údajov a slobodu prejavu názoru, spolčovania sa a náboženstva, ale aj právo na rovnaké zaobchádzanie, práva menšín, migrantov a žiadateľov o azyl, a aj hospodárske a sociálne práva.

Delegácia sformulovala aj žiadosť voči Európskej rade, aby zobrala na vedomie najnovší vývoj v Maďarsku a na základe neho urýchlila už začaté právne konanie voči tejto stredoeurópskej krajine.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)