Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán: Ak si neochránime hranice, prídu desiatky miliónov migrantov

Viktor Orbán na ilustračnej snímke Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády dodal, že o kvótach bude možné hovoriť v prípade, ak si Európa bude strážiť hranice.

Budapešť 4. septembra (TASR) - Ak si neustrážime hranice, tak znova a znova budú prichádzať desiatky migrantov, vyhlásil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

K štvrtkovému bruselskému rokovaniu o prisťahovalectve poznamenal, že medzi Európskou úniou a Maďarskom sú vážne rozpory, pretože väčšina lídrov únie sa domnieva, že každého treba vpustiť. "Ak každého pustíme, bude to koniec Európy. Terajšie sťahovanie národov je neobmedzené a zrazu iba zistíme, že sme v menšine na vlastnom kontinente," vyhlásil Orbán.

Podľa jeho slov je preto ľuďom chystajúcim sa na cestu potrebné odkázať, aby sa na ňu nevydávali, pretože ich nevpustia, prípadne pošlú domov. "Oprávnený nárok občanov Európy môžeme naplniť iba v prípade, ak si ustrážime hranice," konštatoval Orbán.

"Európa musí byť teraz silná, naproti tomu je bohatá, ale slabá, čo je najhoršia kombinácia," podotkol premiér s tým, že Európa musí preukázať silu pri ochrane hraníc.

Predseda vlády dodal, že o kvótach bude možné hovoriť v prípade, ak si Európa bude strážiť hranice. Grécko kritizoval za to, že si neplní schengenské záväzky, pretože ak by ich plnilo, potom by v Maďarsku neboli s migrantmi problémy. "Ak sa všetci budú správať takto, schengenský systém sa zrúti," varoval.

Podľa slov Orbána si treba ctiť postoj krajín, ktoré sa už dávnejšie rozhodli, že chcú žiť spolu so spoločenstvami moslimov, ale takisto aj Maďarsko má právo rozhodnúť, či chce nasledovať tento príklad. "Odporúčam, aby ho Maďari nenasledovali," poznamenal.

V súvislosti so situáciou, ktorá sa vytvorila okolo budapeštianskej stanice Keleti, Orbán vyjadril názor, že za ňu nesie zodpovednosť zlá komunikácia z Nemecka, ktoré najskôr vyhlásilo, že prijme každého občana Sýrie, potom však tento sľub odvolalo.

"Ak pustíme ďalej týchto migrantov, ktorí neakceptujú maďarské zákony a odmietajú spolupracovať s maďarskými orgánmi, tak Rakúsko zatvorí hranice," podotkol premiér s tým, že Maďarsko musí strážiť vonkajšie hranice a vynútiť si dodržiavanie európskych noriem aj na budapeštianskej stanici Keleti v záujme toho, aby bolo možné udržať voľný pohyb v rámci Európy.

Nemecku Orbán odkázal, aby poskytlo migrantom víza, potom ich Maďarsko pustí z krajiny von. Dnešný summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky v Prahe podľa neho bude možnosťou hovoriť o skutočných veciach bez ideológie. Slovensko, Česko a Poľsko si ctia svoju terajšiu identitu a želajú si historickú kontinuitu Európy, dodal Orbán.

Nemecku Orbán odkázal, nech poskytne migrantom víza, potom ich Maďarsko pustí z krajiny von. Dnešný summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky v Prahe podľa neho bude možnosťou hovoriť o skutočných veciach bez ideológie. Slovensko, Česko a Poľsko si ctia svoju terajšiu identitu a želajú si pokračovanie dejín Európy, dodal Orbán.