Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Očkovanie nebude povinné; mimoriadny stav sa predĺži

Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Premiér poznamenal, že riešenie štvrtej vlny pandémie nevidí v nosení rúšok, od ktorých ale nechce nikoho odhovárať.

Budapešť 17. septembra (TASR) - V Maďarsku určite vypukne aj štvrtá vlna koronavírusovej pandémie, jej priebeh bude záležať na tom, koľko ľudí sa nechá zaočkovať. Uviedol to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že jeho vláda nezavedie povinné očkovanie proti covidu.

Kabinet podľa jeho slov predĺži aktuálnu epidemiologickú pohotovosť a súčasne aj stav zdravotnej núdze až do konca tohto roka. Orbánove vyjadrenia zazneli v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

Premiér poznamenal, že riešenie štvrtej vlny pandémie nevidí v nosení rúšok, od ktorých ale nechce nikoho odhovárať. Obyvateľov Maďarska vyzval, aby sa dali zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19.

Maďarská vláda 17. júna predĺžila o ďalší polrok epidemiologickú pohotovosť a stav zdravotnej núdze, ktoré boli vyhlásené ešte vlani.

V uplynulých 24 hodinách potvrdili v tejto krajine 479 prípadov nákazy novým koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších päť pacientov. Aktuálne je tam nakazených 7259 osôb. Počet zaočkovaných prekročil 5,8 milióna, dve dávky vakcíny proti covidu dostalo takmer 5,6 milióna a tretiu dávku podali 590.000 ľuďom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)