Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán odmietol kritiku Bettela týkajúcu sa ruského patriarchu Kirilla

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda vyjadrila nesúhlas so zaradením ruského patriarchu Kirilla na sankčný zoznam EÚ.

Budapešť 7. júna (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odmietol kritiku luxemburského premiéra Xaviera Bettela vo veci vyradenia hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi z najnovšieho balíka sankcií EÚ, k čomu došlo z iniciatívy Budapešti. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na utorňajšie vyjadrenie Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho pre agentúru MTI.

Orbán podľa neho reagoval na kritiku luxemburského premiéra formou listu.

Maďarská vláda vyjadrila nesúhlas so zaradením ruského patriarchu Kirilla na sankčný zoznam EÚ. Stalo sa tak niekoľko dní po summite lídrov EÚ v Bruseli, na ktorom bol schválený šiesty balík sankcií voči Rusku zahŕňajúci aj čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy.

Podľa správ diplomatov sa EÚ - v záujme schválenia celého balíka - rozhodla ustúpiť maďarskému tlaku a Kirilla napokon na sankčný zoznam nezaradila. Postoj Budapešti k tejto otázke následne ostro kritizoval luxemburský premiér.

"To, čo sa stalo tento týždeň s Kirillom, je neprijateľné," povedal Bettel minulý piatok pre spravodajskú stanicu Euronews na kongrese európskej politickej strany ALDE (Aliancia liberálov a demokratov pre Európu) v Dubline.

Maďarsko sa postavilo proti zaradeniu patriarchu Kirilla na čiernu listinu, údajne z dôvodu ochrany náboženskej slobody. Brusel aj ďalšie krajiny EÚ však tohto najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi považujú za propagandistu Kremľa, keďže opakovane vyjadruje podporu ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine.

Na archívnej snímke pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill.
Foto: TASR/AP


"(Xavier Bettel,) prekvapilo ma Tvoje vyhlásenie. Vieš, že Maďarsko vždy všetky dodrží dohody. Môžeme mať spory, aj ich máme, avšak Maďari hrajú vždy s otvorenými kartami," napísal luxemburskému premiérovi Orbán.

Podľa jeho slov maďarská delegácia celý mesiac na fórach a zasadnutiach veľvyslancov členských krajín eurobloku odmietalo zaradenie ruského patriarchu na sankčný zoznam. Podľa Orbána o tom vedeli aj lídri EÚ, ktorí sa zúčastnili na minulotýždňovom summite, a proti skutočnosti, že Kirill nie je na zozname, nenamietali.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko nikdy nepodporí zaradenie cirkevných predstaviteľov na sankčný zoznam a ich izoláciu od veriacich, pretože maďarská ústava chráni slobodu vyznania. "My chceme mier, a ten bez účasti cirkevných vodcov nie je možné dosiahnuť," dodal.

Zároveň vyzval luxemburského premiéra, ktorého označil za politika presadzujúceho ľudské práva, aby v tejto otázke s porozumením prijal maďarský postoj.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)