Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán opäť vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V súvislosti s migráciou Orbán vyzval Európsku úniu, aby sa zapojila do financovania ochrany hraníc.

Budapešť 7. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok znova vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a na mierové rozhovory, ale i na zmysluplnú politickú diskusiu o bruselských sankciách, ktoré podľa jeho mienky ničia európsku ekonomiku. Podľa agentúry MTI o tom premiér hovoril na prípravnej videokonferencii pred štvrtkovým summitom Európskej únie, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi spresnil, že do videokonferencie sa zapojili predsedovia vlád Poľska, Belgicka, Fínska a Malty, bulharský prezident Rumen Radev a predseda Európskej rady Charles Michel. Hlavnými témami rozhovorov boli vojna na Ukrajine, ekonomické problémy Európy a ilegálna migrácia.

Maďarský ministerský predseda vyjadril názor, že v tejto situácii by sa mal prístup k európskym fondom súdržnosti a k fondom na obnovu pre členské štáty Európskej únie podstatne zrýchliť a zjednodušiť.

V súvislosti s migráciou Orbán vyzval Európsku úniu, aby sa zapojila do financovania ochrany hraníc. "Hraničné zábrany totiž chránia celú Európu," zdôvodnil maďarský premiér.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)