Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Orbán: Organizáciu turkických štátov vnímame ako mierové fórum

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Orbán má v Samarkande viesť viaceré dvojstranné rokovania, medzi ktorými bude aj schôdzka s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Budapešť/Samarkand 11. novembra (TASR) - Maďarsko vníma Organizáciu turkických štátov v kontexte vojny na Ukrajine ako mierové fórum, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v uzbeckom Samarkande na deviatom summite Turkickej rady. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Najväčším problémom podľa Orbánových slov je, že hlas tých, čo v Európe chcú mier, je podstatne tichší než tých, ktorí chcú existujúce napätie ešte zhoršiť. "Cieľom Maďarska je na Ukrajine dosiahnuť prímerie a čo najskôr začať mierové rokovania. Len to môže ukončiť energetickú krízu," zdôraznil Orbán.

Maďarský ministerský predseda zvlášť vyjadril vďaku Turecku, okrem iného za úspešné sprostredkovanie krokov, ktoré pomohli odvrátiť potravinovú krízu. Tá by podľa Orbána spôsobila ďalšiu migračnú vlnu priamo ohrozujúcu aj Maďarsko, ktoré iba v tomto roku zamedzilo už 250.000 pokusom o ilegálne prekročenie južných hraníc.

Orbán má v Samarkande viesť viaceré dvojstranné rokovania, medzi ktorými bude aj schôdzka s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Členmi Turkickej rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan. Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa. V roku 2019 otvorili v Budapešti zastupiteľskú kanceláriu tohto zoskupenia.