Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán označil Salviniho za najdôležitejšieho človeka Európy

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa slov Orbána Salvini pricestuje do Budapešti ako taliansky minister vnútra, ale on s ním bude rokovať aj ako s predsedom najväčšej politickej sily v Taliansku.

Budapešť 1. mája (TASR) - Za najdôležitejšieho človeka z hľadiska zastavenia migrácie a transformácie Európy označil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán talianskeho vicepremiéra Mattea Salviniho. Orbán to uviedol v rozhovore pre stredajšie vydanie talianskeho denníka La Stampa.

Rozhovor s titulkom "Pakt so Salvinim pre novú Európu" poskytol pred štvrtkovou návštevou šéfa talianskej protiimigračnej strany Liga Severu v Budapešti.

Orbán v ňom okrem iného vyhlásil, že Európska ľudová strana (EPP) sa chystá na samovraždu a "utopí sa", ak sa chce opäť viazať k európskej ľavici.

Zdôraznil, že EPP je čoraz neúspešnejšia, v Európe je čoraz menej premiérov zo strany európskych ľudovcov, a po májových voľbách do Európskeho parlamentu bude mať EPP menej mandátov.

"Neviažme sa k ľavici, hľadajme inú cestu - cestu spolupráce európskej pravice! Nevieme akú formáciu dokáže vytvoriť Salvini, dúfame však, že bude silná. EPP musí spolupracovať s európskou pravicou," povedal maďarský premiér.

Podľa slov Orbána Salvini pricestuje do Budapešti ako taliansky minister vnútra, ale on s ním bude rokovať aj ako s predsedom najväčšej politickej sily v Taliansku. Maďarský premiér avizoval, že so Salvinim navštívia aj maďarsko-srbský hraničný priechod Röszke, aby mu ukázal, ako Maďarsko chráni štátne hranice.

Orbán podotkol, že so Salvinim obaja čelia útokom. "On je tým hrdinom, ktorý ako prvý zastavil migráciu po mori, my sme tak urobili vo vnútrozemí," dodal.

Salvini sa okrem Orbána stretne aj s maďarským ministrom vnútra Sándorom Pintérom.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach