Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán po volebnom víťazstve začne svoj pracovný týždeň rokovaním vlády

Maďarský premiér Viktor Orbán máva počas volebnej noci po parlamentných voľbách a referende o zákone na ochranu detí v Budapešti v nedeľu 3. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Premiér konštatoval, že dostal už piatu šancu viesť Maďarsko a zdôraznil, že jeho krajina sa nechce viazať k žiadnej "ríši".

Budapešť 4. apríla (TASR) - Po nedeľňajšom víťazstve vládneho bloku Fidesz-KDNP v maďarských parlamentných voľbách začne predseda vlády Viktor Orbán pracovný týždeň zasadnutím svojho kabinetu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na pondelňajší Orbánov prvý rozhovor po voľbách, ktorý poskytol pre komerčnú televíziu Hír TV.

Premiér konštatoval, že dostal už piatu šancu viesť Maďarsko a zdôraznil, že jeho krajina sa nechce viazať k žiadnej "ríši", lebo Maďari majú radi slobodu. "Víťazstvo Fideszu je nádejou pre európskych patriotov. Láska k vlasti je totiž budúcnosťou," povedal Orbán.

Fidesz-KDNP, ktorý je pri moci od roku 2010, dosiahol v nedeľňajších voľbách jasné víťazstvo a podľa doterajších výsledkov smeruje opäť k dvojtretinovej väčšine v parlamente. Oficiálne výsledky volieb avizovala Národná volebná kancelária (NVI) na piatok, kedy budú spočítané už aj hlasy Maďarov voliacich v zahraničí listom, prípadne na zastupiteľských úradoch.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)