Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán poveril koordináciou modernizácie univerzít bývalého kancelára

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa kritikov vládna moc chce pod rúškom zmeny modelu vzdelávania zasiahnuť do fungovania univerzít prostredníctvom svojich nasadených ľudí.

Budapešť 29. januára (TASR) - Najdôležitejším programovým cieľom Maďarska v nadchádzajúcich rokoch bude zmena modelu vysokoškolského vzdelávania, vyhlásil v piatok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Koordináciou modernizácie univerzít premiér poveril vysokoškolského pedagóga Istvána Stumpfa, niekdajšieho kancelára a ústavného sudcu.

Ministerský predseda v statuse na Facebooku uviedol, že budúcnosť univerzít je budúcnosťou Maďarska a že koordinácia ich modernizácie si vyžaduje celého človeka, preto poveril touto úlohou Stumpfa, ktorý v čase jeho prvej vlády, v rokoch 1998-2002 riadil úrad vlády.

Podľa kritikov vládna moc chce pod rúškom zmeny modelu vzdelávania zasiahnuť do fungovania univerzít prostredníctvom svojich nasadených ľudí.

Parlament vlani v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE), ktoré sa tak dostali do vlastníctva nadácií.

Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady nadácie SZFE odstúpilo celé vedenie tejto univerzity a 23. októbra 2020 študenti a pedagógovia demonštrovali v Budapešti. Požadovali autonómiu univerzít a intelektuálnu slobodu. Pripojili sa k nim aj odborári a zdravotníci.

Začiatkom januára avizovali univerzity v Segedíne, Debrecíne a Pécsi, že zvažujú zmenu modelu svojho fungovania. Podľa spravodajského servera Index.hu viacerí predstavitelia týchto univerzít sa totiž domnievajú, že fungovanie pod nadáciami je jedinou zárukou zachovania jednoty a autonómie univerzít.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)