Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Pozastavenie grantov Erasmus je pomstou Bruselu Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí počas výročnej tlačovej konferencie 21. decembra 2022 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz a jej predstavitelia sú členmi nadácií vysokých škôl, podľa rozhodnutia EK nemôžu získať nové granty.

Budapešť 13. januára (TASR) - Európska únia chce politický spor s Maďarskom riešiť tak, že sa pomstí na maďarských študentoch. V piatok to v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávne Kossuth Rádió povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v reakcii na pozastavenie štipendií programu Erasmus. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Študentom premiér odkázal, že vláda nedopustí, aby ich poškodilo akékoľvek bruselské rozhodnutie. "Štipendijný program bude! S Bruselom sa dohodneme, ale ak nie, zaplatíme to z maďarského rozpočtu," dodal Orbán, Zdôraznil že je národným záujmom, aby mladí študovali v zahraničí.

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz a jej predstavitelia sú členmi nadácií vysokých škôl, podľa rozhodnutia EK nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe.

Maďarský minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie úniových zdrojov Tibor Navracsics v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL povedal, že vláda zváži, či by politici Fideszu nemali vystúpiť z nadácií univerzít.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)