Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Orbán požiadal parlament o predĺženie mimoriadnych právomocí vlády

Na archívnej snímke z 2. októbra 2020 maďarský premiér Viktor Orbán . Foto: TASR/AP

Maďarský premiér zdôraznil, že pracoviská a základné školy nebudú zatvorené.

Budapešť 15. februára (TASR) - Nákaza novým druhom koronavírusu sa v Maďarsku aj naďalej šíri. Vláda pritom začne postupne zodpovedne zmierňovať karanténne opatrenia, ak bude dostatok očkovacích látok. Povedal to v pondelok v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu Orbán v úvode jarnej schôdze zákonodarného zboru požiadal poslancov, aby vláde predĺžili mimoriadne právomoci.

Orbán zdôraznil, že pracoviská a základné školy nebudú zatvorené. "Prostredníctvom čínskych a ruských očkovacích látok budeme mať zaočkovaných o 3,5 milióna ľudí viac než v iných krajinách Európskej únie," dodal predseda vlády.

V rámci hodiny otázok kritizovali opoziční poslanci Orbánov kabinet za to, že namiesto podpory zamestnanosti a riešenia krízového stavu míňa financie na výstavbu štadiónov či modernizáciu železničnej trate Budapešť-Belehrad. Vytýkali miliardy forintov, ktoré boli odobraté zdravotníctvu a tvrdili, že podpora v pandemickej kríze je iba sľubovaná.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1337 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 46 pacientov. Aktuálne je v Maďarsku vírusom SARS-CoV-2 nakazených 77.039 ľudí. Od začiatku pandémie sa infikovalo novým koronavírusom 388.799 ľudí a nákaza si tam vyžiadala 13.752 úmrtí. Proti ochoreniu COVID-19 dosiaľ zaočkovali 336.297 ľudí, z ktorých 129.339 už dostalo aj druhú dávku vakcíny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)