Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán pozval do Budapešti Trumpa, aby podporil jeho znovuzvolenie

Americký prezident Donald Trump (vľavo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Americký exprezident zatiaľ na pozvanie nereagoval a jeho hovorkyňa Liz Harringtonová túto správu nekomentovala.

Budapešť 11. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pozval do Budapešti amerického exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý by tak mohol podporiť znovuzvolenie Orbána v aprílových parlamentných voľbách. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na správu zverejnenú v piatok na webovej stránke komerčnej televízie ATV.

Britský denník Guardian v tejto súvislosti z maďarských vládnych zdrojov zistil, že pozvánku Trumpovi poslal vláde blízky inštitút Centrum pre základné práva (Alapjogokért Központ).

Americký exprezident zatiaľ na pozvanie nereagoval a jeho hovorkyňa Liz Harringtonová túto správu nekomentovala, píše denník.

"Tieto návštevy majú obrovský vplyv na konzervatívnu maďarskú spoločnosť, pretože Trumpa vnímajú ľudia ako ikonu, pretože bol hlavou štátu v mimoriadne silnom protivetre," citoval Guardian vyjadrenie svojho nemenovaného zdroja v maďarskej vládnej strane Fidesz.

Spravodajský server 24.hu pripomína, že 25. a 26. marca usporiada Maďarsko, ako prvá európska krajina, najväčšie konzervatívne podujatie Ameriky - Conservative Political Action Conference, na ktoré Trump môže s veľkou pravdepodobnosťou pricestovať.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)