Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán pre Glas Koncila: Názor pápeža na migráciu je iný ako náš

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V rozsiahlom rozhovore Orbán okrem iného zdôvodnil, prečo považuje jeho vláda za potrebné chrániť v Európe kresťanstvo, tradičnú kresťanskú rodinu a národ.

Budapešť 17. júna (TASR) - Názor pápeža Františka týkajúci sa migrácie sa líši od názoru maďarskej vlády, povedal v rozhovore pre internetové vydanie chorvátskeho katolíckeho týždenníka Glas Koncila maďarský premiér Viktor Orbán.

"My sme silnými odporcami migrácie, pričom katolícka cirkev má svoj vlastný postoj. Z týchto skutočností je ľahké vyvodiť príbeh, podľa ktorého si Svätý Otec nerozumie s maďarskou vládou, nezhodujú sa ich postoje, dokonca sa (údajne) ani nechcú stretnúť," citoval spravodajský server infostart.hu Orbánove vyjadrenie.

Maďarský ministerský predseda podotkol, že Medzinárodný eucharistický kongres, na ktorom sa má v septembri v Budapešti zúčastniť aj pápež František, nie je maďarským podujatím, ale medzinárodnou udalosťou konanou v Maďarsku.

"V tejto súvislosti zostali otvorené isté protokolárne otázky, pričom prostredníctvom nich teraz útočia isté proticirkevné a protikresťanské kruhy," konštatoval premiér v súvislosti so správami, podľa ktorých sa údajne pápež nechce stretnúť s najvyššími predstaviteľmi Maďarska.

V rozsiahlom rozhovore Orbán okrem iného zdôvodnil, prečo považuje jeho vláda za potrebné chrániť v Európe kresťanstvo, tradičnú kresťanskú rodinu a národ.

Viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na americký katolícky denník National Catholic Register začiatkom júna napísali, že pápež František sa chce v septembri zúčastniť v Budapešti výhradne na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu, neplánuje však štátnu návštevu, a teda ani rokovania s politikmi. Neskôr túto správu zverejnili aj tri poľské médiá, podľa ktorých sa pápež s Orbánom nechce stretnúť pre jeho postoj k utečencom.

Maďarská katolícka biskupská konferencia MKPK 9. júna však uviedla, že pápež František sa pred omšou v Budapešti má stretnúť s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, predsedom vlády Viktorom Orbánom i s ďalšími vysokými štátnymi predstaviteľmi. Biskupská konferencia, ktorá kongres organizuje, v dokumente vyjadrila poľutovanie nad tým, že o programe pápeža v Maďarsku, ktorý je ešte v štádiu príprav, sa objavili falošné informácie a nepravdivé interpretácie v miestnych i zahraničných médiách.